BLOG

BLOG

EVDEN ÇALIŞANLARA MOTİVASYON ARTIRICI 7 İPUCU


Evden çalışanlara motivasyon arttırıcı 7 ipucu

Pandemi süreci ile birlikte pek çok şeyi evden yapmaya başladık. Önce okulların kapanması, ardından da evden çalışma düzenine geçilmesi ile yeni normal adını verdiğimiz süreç başlamış oldu. Bazı durumlarda ofiste kolaylıkla yaptığınız işleri evden yürütmek pek kolay olmayabiliyor. Arkadaşlarınızla yaptığınız sabah kahvaltıları, uzun yolculuklar ya da her sabah iş yerinde içtiğiniz bir fincan kahve... Tüm bunlar yerini, yataktan kalkmak için kendinizi zor ikna ettiğiniz ve bilgisayar başına pijamalarla oturduğunuz anlara bıraktı, değil mi? Peki bu şartlarda eskisi kadar verimli çalışabiliyor musunuz? Eğer bu soruya "evet" şeklinde yanıt veremiyorsanız ev ortamınızda ve günlük rutinlerinizde yapacağınız bazı değişiklikler sayesinde iş motivasyonunuzu yukarıya taşıyabilirsiniz.

 

1. Yaşadığınız Alanı Düzenli Tutun

İş yerlerinin ortak noktası her zaman düzenli olması. Bizim için her gün birileri çalışma alanlarını temizler. Ancak genelde evinizi sizden başkası temizlemez. Bu yüzden her sabah güne başlarken yaşadığınız evin dağınıklığından kurtulmanız gerekiyor. Uyandığınızda ilk iş olarak yatağınızı toplayabilirsiniz. Günün henüz başında bir şeyler yapmış olmanın hazzı sizi motive edebilir. Ardından akşamdan kalma bulaşıklarınızdan kurtulabilirsiniz. Bu şekilde güzel bir kahvaltı için mutfağınız da hazır olur. Aynı zamanda temiz ve düzenli bir ev, size iş yeri atmosferi sunabilir ve düzenli çalışma konusunda sizi motive edebilir.

 

2. Günlük Beslenme Rutininizi Oluşturun

Günlük Beslenme Rutininizi Oluşturun

Beslenme alışkanlığı gün içerisinde modunuzu etkileyen en önemli faktörler arasında. Ağır şeyler yememek, sürekli karbonhidrat ağırlıklı beslenmemek gibi ufak ipuçları evde daha enerjik hissetmenizi sağlar. Örneğin sabahları çalışmaya başlamadan önce kahvaltı yapmak, daha açık bir zihne sahip olmanızı sağlar. Gün içerisinde tükettiğiniz paketli yiyecekler konusunda da dikkatli olmalısınız. Sürekli evde durmak hareketsizliği de beraberinde getirdiğinden beslenme rutini sanıldığından daha önemli bir hal alır.

 

3. Günlük Planlar Yapın

Sabah uyandığınızda ne yapacağınızı düşünürken çok zaman kaybediyor olabilirsiniz. Bazen yapacağınız işleri uzun uzun düşünmek onları olduğundan daha zor algılamanıza neden olur. Yatmadan önce ertesi gün yapacağınız her şeyi planlamak ve hepsini tek seferde görmek motivasyonunuzu artırabilir. İşlerinizi planlarken, doğru bir sıralama yapmak da önemli noktalar arasında yer alıyor. Doğru bir sıralama sayesinde işlerinizi kolayca halledebilirsiniz. Tamamladığınız bir iş için listeye çarpı atmak ise sizi bir sonraki adım için motive eder. Bu yüzden geceleri yatmadan önce gününüzü planlamayı unutmayın.

 

4. Pijamalardan Kurtulun

Pijamalardan Kurtulun

Evden çalışmadığınız zamanlarda dışarıya çıkmak için uzun uzun hazırlanırsınız. Sabah uyandığınızda duş alır, makyaj yapar ve iyi hissettiğiniz kıyafetleri giyersiniz. Ardından işe gitmek için yola koyulursunuz. Evdeyken kimsenin sizi görmediğini düşünerek tüm bu aşamaları atlayabilir ve pijamalarla işe koyulabilirsiniz. Oysa pijamalardan kurtulmadığınızda miskin halinizle güne devam edersiniz. Sabahları uyanıp kahvaltı ettikten sonra üzerinizi değiştirmelisiniz. Adeta dışarıya çıkar gibi hazırlanarak size kendinizi iyi hissettiren giysilerle işinizin başına geçebilirsiniz. Böylece evde değil, iş yerinde gibi hissederek daha motive çalışabilirsiniz.

 

5. Çalışma Alanını Düzenleyin

Evden çalıştığınız dönemlerde çalışma alanları hayli önem kazanır. Bu yüzden çalışma alanı konusunda özenli olmanız gerekiyor. Örneğin her gün temiz ve dağınık olmayan bir masada çalışmak çok önemli bir motivasyon kaynağı olabilir. Masanızın yeri sizi mutlu etmiyorsa farklı yerlere taşıyabilirsiniz. Manzaranızın değişmesi sizi çalışmaya karşı daha istekli kılabilir. İş yerinde masanızda görmekten hoşlandığınız şeyleri evdeki masanıza koymak gibi ufak dokunuşlar yapmak da sizi motive edebilir.

 

6. Daha Fazla Hareket Edin

Evde durduğumuz karantina süreci boyunca uzun yürüyüşler yapamadık. Eskisi kadar oradan oraya koşturmak da mümkün olmadı. Bu yüzden eskisinden daha az hareket eder olduk. Bu durum enerjinizin düşmesine sebep olmuş olabilir. Her gün, günlük rutininize 10-15 dakikalık egzersizler ekleyerek bu durumun etkilerini azaltabilirsiniz. Gün içerisinde egzersiz yapmaya ayırdığınız kısa vakitler sayesinde daha enerjik hissedebilirsiniz. Enerjiniz yüksek olduğunda işlerinizi daha motive bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

 

7. Ödüllendirme Mekanizması Oluşturun

İş yerinden çalıştığınız zamanlarda akşam eve gitmenin hayalini kurardınız. Evde yiyeceğiniz güzel bir akşam yemeği sizi gün boyu motive edebiliyordu. Ancak evden çalışırken böyle bir şeyi hayal etmezsiniz. Bu yüzden farklı bir ödüllendirme mekanizması oluşturabilirsiniz. Akşam için kendinize güzel bir içecek sözü vermek, iyi bir film izlemek ya da online bir etkinliğe katılmak gibi bir ödül yaratabilirsiniz. Çok istediğiniz akşam ödülüne ulaşma arzusu, işinize daha iyi motive olmanıza yardımcı olur.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Koronavirüs Sonrasında İş Yaşamımızda Yaşanan 6 Değişiklik

Koronavirüs Süreci İle Çalışma Hayatımızda Ne Gibi Değişiklikler Bizleri Bekliyor?

Salgın Sürecinin İş Performansınızı Etkilemesine İzin Vermeyin!