BLOG

BLOG

GEZİ ROTASI SEÇİMİNİZİ ETKİLEYECEK LEZZETLER: VAN KAHVALTISI


İpek Yolu üzerinde yer alan Van, günümüze dek birçok kültüre ev sahipliği yapmış ve tarihi kimliğe sahip olmuş şehirlerdendir… Kültürü ve doğası ile tanındığı kadar, mutfağı ile de ilgi çeker.
 

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın:  Van Akdamar Adası Hikayesi

Lezzeti tazeliğinden geliyor!

Şöhreti dünyaya yayılan Van kahvaltısı elbette ki şehrin yer aldığı konum ve iklimle bağlantılıdır. Van halkının yoğun olarak hayvancılıkla uğraşıyor olması da kahvaltı kültürünün gelişiminde oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Van’ın tertemiz havasını soluyarak ve yemyeşil çayırlarında gezerek otlanan hayvanların sütlerinden hazırlanan peynirler kahvaltının temelini oluşturan önemli noktalardandır. Kahvaltının vazgeçilmezi olan kaymak, tereyağı, bal, yumurta ve peynir çeşitleri Van halkı tarafından taze olarak üretilir. Fabrikasyon hiçbir ürünün uğramadığı Van kahvaltı sofraları için “Lezzeti tazeliğinden geliyor” desek hiç de yanlış bir yaklaşım olmaz! Elbette ki şehrin pınarlarından akan pırıl pırıl sularla semaverde demlenen çayların kattığı lezzeti de unutmamak lazım.

 

Kahvaltı sofralarının hikayesi…

Midenizi olduğu kadar çeşitliliği sayesinde gözünüzü de doyuran bu özel kahvaltı kültürünün lezzetinden ve tazeliğinden sonra biraz da hikayesine dokunalım… Van’ın ilk kahvaltı salonu 1940’lı yıllarda şehrin en işlek caddelerinden birinde “Süt Evi” adıyla açılmıştır. Süt Evi’nin kahvaltı menüsünde başta sadece süt, çay, bal, tahin, pekmez ve Van’ın ünlü otlu peyniri bulunuyordu. 1970’lerin sonlarında, kahvaltı evinin sahibinin askere gitmesiyle birlikte tanıştığı beyaz peynir, zeytin, reçel, kaşar peyniri, sucuk ve kavurma gibi farklı tatlar da kahvaltı kültürüne eklendi. Gittikçe çeşitlenen menü sayesinde bu geleneksel kahvaltı kültürü oldukça ünlü hale geldi ve şehre gelen turistlerin uğrak noktası halini aldı. “Süt Evi” adının “Van Kahvaltı Sofrası” adını alması da sofranın gittikçe çeşitlenmeye başladığı bu dönemlere denk gelmektedir.

 

Yerel lezzetler kahvaltı sofralarına taşındı!

Kahvaltı salonları zaman içinde gelişmeye ve ününü dünyaya yayacak yepyeni lezzetlere ev sahipliği yapmaya devam etti. Van’ın yöresel lezzetlerinden Murtuğa, Kavut, Gencirük, Cacık ve taş fırınlarda pişirilen çörek de kahvaltı sofralarındaki yerlerini aldı.

 

Van’a yolunuz düşerse, bize de bekleriz…

Van kahvaltısını Türkiye’nin hemen her şehrinde bulabilecek olsanız da lezzetin orijinali için kültür dolu bir Van turu yapmanızı öneriyoruz. Bu keyifli kültür turunda otelimizde konaklamak için +90 432 484 11 11 numaralı telefondan bilgi alabilirsiniz.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: