BLOG

BLOG

RAMAZAN SOFRALARININ VAZGEÇİLMEZİ PİDE HAKKINDA 10 BİLGİ


Ramazan dendiği zaman ilk akla gelen güzelliklerden birisi de hiç şüphesiz pidedir. Öyle ki ekmek fırınlarının önündeki uzun kuyrukları gördüğümüzde ve ortalığa yayılan mis gibi pide kokusunu aldığımızda Ramazan’ın geldiğini anlarız. Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olan bu 500 yıllık gelenek, Türk mutfağına özgü bir lezzettir. Peki Osmanlı'dan günümüze dek devam eden pide geleneği hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz? İşte, Ramazan ayını karşıladığımız bugünlerde sofraların vazgeçilmezi pide hakkında 9 bilgi…

 

Bir Ekmek Çeşididir

Pide sadece Türk mutfağında değil, Orta Doğu mutfağında da yaygın olan ve sıklıkla tüketilen lezzetli bir ekmek çeşididir.

 

Farklı Çeşitleri Vardır

Pide dendiğinde aklımıza her ne kadar Ramazan pidesi gelse de pidenin birçok farklı çeşidi ve yapılış tarzı bulunuyor.  Kayseri'nin etli, tahinli pidesi; Kastamonu'nun kır pidesi, Karadeniz'in açık veya kapalı pideleri, Konya'nın etli ekmeği, Ege'nin meşhur pideleri ve daha nicesi… Hepsi de çok lezzetli!

 

Farklı Ülkelerdeki İsmi Pita’dır

Yabancı ülkelerde, bu lezzetli ekmek türüne en yakın ekmeğin adı pitadır. Pide, pita, pitta gibi farklı telaffuzları olsa da pidenin hükümranlığı, Hindistan'dan Adriyatik'e kadar uzanan geniş bir coğrafyaya yayılmış durumdadır.

 

İstanbul'da Pide Kültürü 15. Yüzyıla Kadar Dayanır

Ekmekçilik 8 bin yıl öncesine dayansa ve kültürlere göre farklılık gösterse de pide kültürü İstanbul'da 15. ve 16. yüzyılda gelişmeye başlamıştır. Eski çağlarda ekmekçiliğin Mısır'da çok önemli bir yere sahip olduğu bilinmekte. Fazla ekmeklerin Mısır'dan Yunanistan'a ihraç edilmesi ile Yunanlar da ekmek yapmayı öğrenmiştir. Ekmekçilik Yunanistan'ın ardından Roma'ya da geçmiş ve böylece zaman içerisinde ekmek kültürü Avrupa'ya kadar yayılmıştır.

 

Pide İsmi Bir Çeşit Ekmek Olan Foduladan Gelir

Türkler Anadolu'ya geldikten sonra yerleşik kültürün etkisiyle farklı ekmek çeşitleri üretmeye başlamışlardır. Osmanlı döneminde ise pide ve ekmeklerin Topkapı Sarayı'nda, has fırın adı verilen bir bölümde pişirildiği bilinmekte.

 

Ermenistan'a Özgü Bir Ekmek Türü Olan Matnakaş ile Benzerlik Gösterir

Matnakaş, üzerinde susam ve çörek otu bulunmamasıyla bizim alışmış olduğumuz pideden daha farklı bir görüntüye sahip. Ayrıca bizdeki Ramazan pidesinin üzerine yumurta da sürülebilmektedir.

 

Osmanlı Döneminde Özel Pide Uğruna İnsanların İftarlarını Geç Yaptıkları Bilinmektedir

Osmanlı döneminde, insanların özel pide yaptırmak uğruna fırınların önünde sıraya girerek iftarlarını geç açmak pahasına sırada bekledikleri bilinmektedir. Öyle ki pide sevdalıları, pidelerini yaptırmak üzere fırınlara giderken ellerine taze yumurta, çörek otu ve susam alır; malzemeleri gözleri önünde pidelerinin üzerlerine sürdürürlermiş.

 

Anadolu'nun Bazı Yörelerinde "Tırnaklı" Adı ile Anılır

Anadolu'nun bazı yörelerinde, fırın ustaları pideyi yaparken hamuru parmak uçlarıyla tırnaklayarak şekil verirler. Ancak bu, günümüzde kebapçılarda pişen ve tırnaklı olarak isimlendirilen pide ile aynı şey değildir.

 

Fırına Verilmeden Önce Üzerine Fırıncıların "Şifa" Adını Verdikleri Bir Sıvı Sürülür

Şifa, pidenin üzerine sürülen un ve su karışımının kaynaması ile elde edilen bir karışımdır. Eğer pidenin üzerine yumurta sürülüyorsa, şifa sürülmemesi gerekiyor. Şifa, pidenin fırından kuru çıkmaması için sürülür.

 

Lezzetle Keyiflenen Unutulmaz İftar Akşamlarının Adresi: Elite World Hotels & Resorts!

Ramazan ayının ruhunu doyasıya yaşamak, sevdiklerinizle çevrelenen kalabalık masalarda keyifli iftarlar geçirmek ve tadı damakta kalan lezzetlerle tanışmak için Elite World Hotels & Resorts’ta hemen yerinizi ayırtın!

Elite World Hotels & Resorts’un birbirinden güzel şehirlerde yer alan otellerindeki yeme içme alanları, Ramazan ayına özel enfes iftar menülerini en taze ve en lezzetli şekilde misafirlerine sunuyor.

Dilerseniz ailenizle, sevdiklerinizle ya da arkadaş grubunuzla, dilerseniz de iş ortaklarınız ve ekibinizle birlikte neşe dolu iftar akşamları yaşamak için Elite World Hotels & Resorts’ta rezervasyonunuzu yaptırın, on bir ayın sultanı olan bu özel aya unutulmaz anılar bırakın.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:,