BLOG
- ELİTE WORLD HOTELS & RESORTS
- BLOG
- BİRBİRİNDEN LEZİZ VE HAFİF EGE MUTFAĞINA ÖZEL 10 SEBZE YEMEĞİ
BİRBİRİNDEN LEZİZ VE HAFİF EGE MUTFAĞINA ÖZEL 10 SEBZE YEMEĞİ
Havaların ısınmasıyla birlikte beslenme alışkanlıklarımız da değişiyor. Artık yemek masalarımızdaki yağlı ve ağır yemeklerin yerini, daha hafif lezzetler almaya başlayacak. Çünkü yağlı yemekler, artan sıcaklıklarla birlikte sindirim sistemi sağlığımız için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Yaz aylarında sindirim sistemi sağlığını korumak ve desteklemek için daha hafif lezzetler ve taze mevsim sebzeleri tüketmek şart! Bu yazımızda sizler için; sağlık dolu Ege mutfağından, zengin besin değerlerine sahip sebzelerle pişirilen yemek tariflerine yer vereceğiz. İşte birbirinden leziz ve hafif sebze yemekleri…
Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın: İlkbahar Meyveleri Ve Sebzeleri
Bakla
Malzemeler:
- Sıcak su (1 su bardağı)
- Tuz (1 çay kaşığı)
- Toz şeker (1 çay kaşığı)
- Taze sıkılmış limon suyu (1/2 adet)
- Un (1/2 tatlı kaşığı)
- Zeytinyağı (4 yemek kaşığı)
- Kuru soğan (1 adet büyük boy)
- Taze bakla (1 kilogram)
- 1/2 demet dereotu
Karartma işlemi için:
- Su (5 su bardağı)
- Un (1/2 yemek kaşığı)
- Taze sıkılmış limon suyu (1/2 adet)
Hazırlanışı:
Taze baklalar bol suda yıkanır ve uçları kesilir. Kılçıklarının temizlenmesine dikkat edilir. Derin bir kapta un, limon suyu ve su karıştırılır. Baklalar iki eşit parçaya kesilerek unlu ve limonlu suya atılır. Soğanların kabukları doğranır ve yemeklik hazırlanır. Derince bir tencerede zeytinyağı kızdırılır. Doğranan soğanlar hafif renk alana kadar kavrulur. Baklaların limonlu ve unlu suyu süzdürülür. Süzdürülen baklalar tencereye atılır. Limon suyu, un, sıcak su, toz şeker, tuz tencereye eklenir. 35- 40 dakika boyunca pişirilir. Dereotu ile birlikte servis edilir.
Taze Fasulye
Malzemeler:
- Taze fasulye (600 gram)
- Zeytinyağı (5 yemek kaşığı)
- Kuru soğan (1 adet büyük boy)
- Sarımsak (2 diş)
- Orta boy domates (2 adet)
- Sıcak su (3/4 su bardağı)
- Toz şeker (1/2 tatlı kaşığı)
- Tuz (1 çay kaşığı)
Hazırlanışı:
Kuru soğanlar küp halinde kesilir ve sarımsaklar ince bir şekilde dilimlenir. Domatesler rendelenir. Taze fasulyelerin uç kısımları alınır ve kılçıkları temizlenir. Taze fasulyeler iki veya üç eşit parçaya ayrılır. Bol suda yıkanarak suyu süzdürülür. Bir tencerede zeytinyağı kızdırıldıktan sonra sarımsak ve soğan atılarak hafifçe kızdırılır. Doğranan taze fasulyeler eklenerek kavurmaya devam edilir. En son şeker, tuz ve domates eklenir. Sıcak su ilavesi yaptıktan sonra kapak kapatılır ve 30- 35 dakika pişirilir.
Patlıcan Silkme
Malzemeler:
- Patlıcan (3 adet)
- Domates (4 adet)
- Soğan (3 adet)
- Sivri biber (4 adet)
- Sarımsak (5 diş)
- Zeytinyağı (1,5 kahve fincanı)
- Su (1 kahve fincanı)
- Maydanoz (Yarım demet)
- Limon suyu (Yarım limon)
- Tuz
Hazırlanışı:
Patlıcanlar alacalı bir şekilde soyulur. Uzunlamasına dörde kesilir ve küp bir şekilde doğranır. Tuzlu ve limonlu suda 20 dakika bekletilir. Soğanlar soyulur ve piyazlık doğranır. Sivri biberlerin çekirdekleri çıkarılır ve içine doğranır. Sarımsaklar soyulur. Domates kabukları soyulur ve küp şeklinde doğranır ve kalan domatesler rendelenir. Patlıcanlar sudan çıkartılır, suyu sıkılır ve kâğıt havlu üzerine konulur. Maydanoz temizlenir ve kıyılır. Soğanlar yayvan bir tencereye yayılır. Sivri biber, patlıcan, sarımsak ve domates sırasıyla olacak şekilde ilave edilir. Tuz, su ve zeytinyağı eklenir ve kapağı kapalı bir şekilde orta ateşte pişirilir. Pişme süresi boyunca tencere sapından tutularak silkelenir. Su kaynadıktan sonra 20 dakika daha pişirilir. Tencere ocaktan alınır ve maydanoz serpilerek servis edilir.
Patlıcan Çintme
Malzemeler:
- Patlıcan (2 adet)
- Domates (2 adet)
- Sivri biber (2 adet)
- Sarımsak (3 diş)
- Maydanoz (5- 6 dal)
- Zeytinyağı (2 çorba kaşığı)
Hazırlanışı:
Biber, domates ve patlıcan fırında közlenir. Kabuklar soyulur ve bıçakla çentilir. Sarımsaklar havanda dövülerek karışıma eklenir, karıştırılır. Karışım servis tabağına alındıktan sonra üzerine ince kıyılmış maydanoz serpilir ve zeytinyağı gezdirilir.
Pratik Mantar Salatası
Malzemeler:
- Ceviz içi (1 çay bardağı)
- Kırmızıbiber (1 adet)
- Kırmızı pul biber (1 yemek kaşığı)
- Limon (1 adet)
- Mantar (500 gr)
- Pirinç (1 su bardağı)
- Semizotu (1 demet)
- Taze soğan (1 demet)
- Tuz (1 tatlı kaşığı)
- Zeytinyağı (2 kahve fincanı)
Hazırlanışı:
Geniş yüzeyli bir tava, orta ateşte kızdırılır. Üzerine zeytinyağı dökülür. Kıyılan soğanlar tavada karıştırılır. Yıkanan ve kabaca doğranan mantarlar tavaya atılır. 8- 10 dakika boyunca soğanlar, mantarlar ile kavrulur. Daha sonrasında soğumaya bırakılır. Ateşte kaynayan tuzlu suda pirinçler yumuşatılarak diri kalacak şekilde 8- 10 dakika haşlanır ve soğuk sudan geçirilir. Kırmızıbiber 10 dakika boyunca fırında közlenir. Çekirdekler ve zar kabukları ayıklanır. İnce şeritler halinde doğranır. Kavrulmuş soğanlık mantarlar ve haşlanmış pirinçler salata kabında harmanlanır. Üzerine iri ufalanmış ceviz içi, limon, kırmızı pul biber, bir kahve fincanı zeytinyağı, semizotu filizleri eklenerek karıştırılır.
Kuru Börülce Çorbası
Malzemeler:
- Kuru börülce (1 su bardağı)
- Pirinç (1 kahve fincanı)
- Salça (1 çorba kaşığı)
- Su (5 su bardağı)
- Tereyağı (1 çorba kaşığı)
- Tuz (Kararında)
Hazırlanışı:
Kuru börülce haşlanır ve suyu süzülür. Tencerenin içine alınır ve 5 su bardağı eklenir. Daha sonrasında yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pirinç yıkanıp süzülür ve üzerine börülce ilave edilir. Tavada tereyağı kızdırılır ve salça eklenir. Tuz serperek kaşıkla ezerek kavrulur. Pirinçler pişince salçalı sos eklenir ve 2 dakika daha kaynatılır. Ardından sıcak servis yapılır.
Pazı Sarması
Malzemeler:
- İnce bulgur (1 su bardağı)
- Kırmızı toz biber (1 çay kaşığı)
- Kuru soğan (2 adet)
- Pazı (2 demet)
- Sıcak su (1 su bardağı)
- Süzme yoğurt (6 çorba kaşığı)
- Nane (Yarım demet taze)
- Zeytinyağı (1 çay bardağı)
- Kararında tuz ve karabiber
Hazırlanışı:
Bulgur temizlenir ve kabarıncaya kadar üzerinde sıcak su gezdirilir. Soğanlar temizlenir, küp şeklinde doğranır. Nane temizlenmiş bir şekilde kıyılır. Süzme yoğurt, nane, soğan, bulgur, tuz, kırmızı toz biber ve karabiber kapta karıştırılır. Pazılar sıcak suda kısa bir süre haşlanarak süzgece alınır. Damarlı kısımları temizlenir. İç malzeme ortalara koyularak sarılır. Tencereye 3 çorba kaşığı zeytinyağı eklenir ve 2 kat pazı döşenir. Sarmalar yerleştirilir ve zeytinyağı gezdirilir. Kısık ateşte 15 dakika boyunca tencerenin kapağı kapalı olacak şekilde pişirilir.
Baklalı Enginar
Malzemeler:
- Bakla (250 gr)
- Dereotu (1 tutam)
- Enginar (4 adet)
- Limon tuzu (3/2 çay kaşığı)
- Limon suyu (1 adet)
- Taze soğan (1 demet)
- Tuz (3/2 çay kaşığı tuz)
- Zeytinyağı (1 çay bardağı ve 1 çay kaşığı)
Hazırlanışı:
Bir kabın içerisine limon tozu, su konulur. 4 adet enginar kararması için bekletilir. 250 gram bakla temizlenir, ayıklanır ve ortadan kesik atılır. 1 demet taze soğan temizlenerek minikçe doğranır. Düdüklü tencerenin altına doğranan soğanlar üzerine enginar yerleştirilir. Enginarların üzerine de ayıklanan baklalar hafifçe serpiştirilir. 1 çay kaşığı tuz, 3 kaşık limon suyu ve 1,5 çay kaşığı toz şeker tuz konulur. Üzerine 1 yemek kaşığı taze soğan ve 1 çay bardağı zeytinyağı eklenir. Orta ateşte buharı çıktıktan sonra 3- 5 dakika arası pişirilir. Üzerine göz kararı dereotu eklenebilir.
Enginar Dolması
Malzemeler:
- Yapraklı enginar (3 adet)
- Zeytinyağı (1 su bardağı)
- Pirinç (1 su bardağı)
- Taze soğan (3 demet)
- Tuz (2 tatlı kaşığı)
- Toz şeker (2 çorba kaşığı)
- Dereotu (1 demet)
Hazırlanışı:
Yıkanan enginarlar su dolu bir kabın içine baş aşağı olacak şekilde yerleştirilir ve yapraklar açılana kadar bekletilir. Ardından yaprakların arasında toprak kalmayacak şekilde temizlenir. Ayrı bir yerde soğanlar ince ince doğranır; pirinç, tuz ve şeker karıştırılarak ilave edilir. El yardımıyla yoğurulur ve yağı eklenir. Bu arada enginarların sapları kesilir. Yayvan bir tencerenin dibine yaprakları yukarıda kalacak şekilde enginarlar yerleştirilir. Üzerine çıkacak kadar su eklenir ve kapağı kapatılarak pişmeye bırakılır. Kaynadıktan sonra altı kısılır ve enginar yaprakları yumuşayıncaya dek pişirmeye devam edilir. Piştiğinden emin olduktan sonra soğumaya bırakılır ve dereotu ile süslenerek servis edilir.
Zeytinyağlı Barbunya
Malzemeler:
- Taze barbunya (1 kg)
- Zeytinyağı (1/2 çay bardağı)
- Orta boy kuru soğan (1 adet)
- Sarımsak (2 diş)
- Büyük boy patates (1 adet)
- Orta boy havuç (2 adet)
- Orta boy domates (2 adet)
- Sıcak su (2 su bardağı)
- Domates salçası (1 tatlı kaşığı)
- Toz şeker (1 tatlı kaşığı)
- Tuz (1 çay kaşığı)
Hazırlanışı:
Kabukları ayıklanmış ve bol suda yıkanmış barbunyalar üzerini geçecek kadar su eklenerek orta ateşte 10 dakika haşlanır. Kuru soğan rendelenir, sarımsaklar ayıklanır ve bütün olarak bırakılır. Kabukları soyulan patates ve havuçlar küp şeklinde doğranır. Domatesler rendelenir. Zeytinyağı derin bir tencerede kızdırılır ve rendelenmiş soğan ve sarımsaklar eklenerek bir süre sotelenir. Patates ve havuçlar eklenerek kısa süre kavrulur. Üzerine domates salçası ve rendelenmiş domatesler eklenir. Haşlanan barbunyalar süzülerek tencereye alınır. Üzerine toz şeker, tuz ve sıcak su eklenir ve kısık ateşte yumuşayana kadar pişirilir. Barbunyalar piştikten sonra kapağı kapalı bir şekilde tencerede dinlendirilir. Ardından derin bir servis kabına aktarılır ve üzerine sızma zeytinyağı, limon suyu, maydanoz eklenerek servis edilir.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:
Osmanlı Mutfağının En Lezzetli Yemekleri
Dillere Destan Lezzetiyle Hatay Sofrasından 10 Yemek