BLOG

BLOG

Çikolatanın Geçmişten Günümüze Lezzet Yolculuğu ve Bilinmeyen Faydaları


Çikolatanın Geçmişten Günümüze Lezzet Yolculuğu ve Bilinmeyen Faydaları

Sütlü, bitter, Antep fıstıklı, fındıklı, karamelli ve daha birçok çeşidi olan çikolata; her yaştan birçok insanın sevdiği eşsiz bir lezzet. Mutluluk hormonu salgılamanıza yardımcı çikolatanın günümüze ulaşması elbette kolay olmadı. Önceleri sadece asillerin tükettiği çikolata, günümüzde hemen herkesin ulaşabildiği bir tat. Gelin, eşsiz lezzetiyle vazgeçilmezlerimiz arasına giren çikolatanın geçmişten günümüze lezzet yolculuğuna ve bilinmeyen faydalarına göz atalım.

 

Çikolatanın Lezzet Yolculuğu

Çikolatanın kökeni, yaklaşık 4000 yıl öncesine dayanıyor. Yapılan araştırmalara göre çikolata, ilk kez Meksika topraklarında bir içecek olarak kullanılıyordu. Orta Amerika'daki yağmur ormanlarına ekilen kakao tohumu fermente edilerek macun hâline getirildi. Sonunda ise ortaya tadı acı olan bir içecek çıktı. Mayalar, Olmekler ve dönemin diğer insanları bu içeceğin içerisine bal, vanilya, su, kakao, acı baharatlar gibi birçok malzemeyi ekleyerek tüketiyordu. Hazırladıkları bu içeceğin kendilerine enerji ve mutluluk verdiğine inanıyorlardı.

Hernan Cortes isimli bir kâşif, Meksika'yı işgal ettikten sonra kakao çekirdeklerinin Avrupa'ya, oradan da tüm dünyaya yayılmasını sağladı. İlk olarak İspanyollar kakaoyla hazırlanan bu çikolata benzeri içeceğin içerisine şeker ekleyerek günümüz çikolatasının ilk tohumlarını attı. İspanya Kralı III. Phillip'in kızı Prenses Anne ile Fransa Kralı XIII. Louis evlendiğinde Anne, bu çikolata benzeri içeceği Fransa'ya götürdü. Böylece zamanla Avrupa'ya yayılan bu içeceğe talep arttı ve kakao tarlaları oluşturularak kakao üretimi hız kazandı.

Kakaonun pahalı olması nedeniyle onu uzun süre sadece aristokratlar ve soylular tüketebiliyordu. Fakat sonra kimyager Coenraad Johannes van Houten kakao makinesi icat edince çikolata, daha erişilebilir bir gıda hâline geldi.

 

Çikolatanın Bilinmeyen Faydaları

Çikolatanın Bilinmeyen Faydaları

Çikolatanın mutluluk verdiği herkes tarafından bilinen bir gerçek. Peki ya diğer faydaları neler?

● Bitter çikolata, içindeki kakao nedeniyle antioksidan etkisi gösterir ve böylece kalp krizi riskini azaltarak kalbi korur. Antioksidanlar stres kaynaklı gerginliği azaltırken sinir sistemini rahatlatır.

● Çikolatayı kontrollü tükettiğinizde kan şekeriniz dengelenebilir. Çünkü çikolatanın içerisinde flavonoidler karbonhidrat sindirimini ve karbonhidratın bağırsaktaki emilimini yavaşlatır. Böylece glikoz homeostazını iyileştirir.

● Enerji veren çikolata, kanser riskini de azaltabilir.

● Çikolatanın içinde flavonoidlerin yanı sıra ve potasyum da yer alır. Bu bileşenler tansiyonun düşmesine yardımcı olabilir.

● Yaşlanmaya bağlı oluşan cilt hasarlarını kontrollü çikolata tüketerek minimize edebilirsiniz. Bitter çikolatanın içerisindeki polifenoller cildin elastikliğini artırarak cilt sağlığını iyileştirebilir. Aynı zamanda deride kan akışını sağlayarak cildin canlı kalmasını destekleyebilir.

● Bitter çikolatanın içerisinde daha çok kakao bulunur. Bu sayede iltihaplanma olarak bilinen inflamasyonu azaltan bileşenleri daha çok içerir. %70 oranında kakao içeren bitter çikolatanın bağışıklık sistemine katkı sağladığı, yapılan araştırmalar sonucunda ortaya konmuştur.

● Bitter çikolatanın içinde E vitamini, çinko, manganez, kalsiyum, bakır, kükürt ve bazı B grubu vitaminleri yer alır. Her gün aşırıya kaçmadan bitter çikolata tükettiğinizde günlük magnezyum ihtiyacınızın yarısından fazlasını, demir ihtiyacınızın ise 2/3'ünü karşılayabilirsiniz.

● Bitter çikolata, içeriğindeki yararlı bakteriler sayesinde bağırsak sağlığına olumlu katkı sağlar.

● Bitter çikolata beyin hasarlarına karşı savaşmakta da hücrelerinize yardımcı olur. Yaşa bağlı gelişen Parkinson ve Alzheimer hastalıklarının yarattığı hasarları engellemeye destek olan çikolata, beyin hücrelerinin yenilenmesini de yardımcı olabilir. Kısacası bitter çikolata tüketerek bilişsel fonksiyonlarınızı iyileştirebilirsiniz.

Ancak çikolata tüketirken dikkatli olmanız gerekir. Uzmanlar, kakao oranı minimum %60 olan bitter çikolatanın günde en fazla 20-30 gram tüketilmesi gerektiğini düşünüyor. Fazla çikolata tüketiminin fayda sağlamaktan çok zarara yol açacağını bilmelisiniz. Çikolatayı yemekten hoşlanmıyorsanız onu içecek olarak da tüketebilirsiniz. Mis kokusu ve lezzetli aromasıyla sıcak çikolata kış günlerinde vazgeçilmez eşlikçiniz olabilir. Fakat şeker, diyabet, tansiyon gibi kronik bir rahatsızlığınız varsa mutlaka doktorunuza danışarak çikolata tüketmelisiniz.

 

En Lezzetli Sıcak Çikolatanın Adresi: Elite World Hotels & Resorts

En Lezzetli Sıcak Çikolatanın Adresi

Çikolatanın en lezzetli hâllerinden biri de, kuşkusuz, sıcak çikolata. Özellikle soğuk kış günlerinde keyifle içilen bu içecek, huzurlu anların olmazsa olmazı. Eğer siz de sıcak çikolata tutkunuysanız Elite World Hotels & Resorts bünyesinde yer alan Coffee Company'lerde şubat ayının sonuna kadar birbirinden lezzetli sıcak çikolatalarla tanışabilirsiniz. Uzman ellerde hazırlanan sıcak çikolata, kış günlerinde içinizi ısıtırken lezzetli aromasıyla da âdeta başınızı döndürecek! Etkinlik hakkında detaylı bilgi almak ve diğer fırsatlardan yararlanmak için hemen Elite World Hotels & Resorts'u ziyaret edebilirsiniz.