BLOG

BLOG

EN SAĞLIKLI ŞEKER KAYNAKLARINDAN BİRİ OLAN HURMA'NIN BİLİNMEYEN FAYDALARI


Hurma

Ramazan ayı ile özdeşleşmiş bir besin olan hurmanın besin değeri son derece yüksektir. Bu lezzetli besin, folik asit ve proteinleri bünyesinde barındırır. Ayrıca kalsiyum, potasyum, fosfor, magnezyum, sodyum gibi mineraller bakımından da zengindir. Meyve şekeri açısından da oldukça zengin olan ve bu nedenle diyetlerde sıkça yer alan hurmanın faydaları ise elbette bunlarla sınırlı değildir. İşte en sağlıklı şeker kaynaklarından biri olarak görülen hurmayı sadece Ramazan ayında değil, her mevsim tüketmemiz gerektiğinin kanıtı olan o faydalar!

 

İnsan vücudunun sağlıklı ve zinde kalabilmesini sağlar

Hurma, zinde ve sağlıklı kalabilmemiz için gerekli olan 10'dan fazla elementi içermektedir. Öyle ki bilim insanları, insanın sadece hurma ve su ile yıllarca sağlıklı bir şekilde yaşayabileceğini iddia etmektedir.

 

Hafızaya iyi gelir

Hafızaya iyi gelir

Hurmanın faydalarından bir diğeri de hafızaya iyi gelmesidir. Araştırmalar hurmanın da içeriğinde bulunduğu bilinen beta karotenin uzun süreli kullanımında hafızayı geliştirdiğini ortaya koymaktadır.

 

Kanser önleyici özelliğe sahiptir

Hurma, yüksek besin değerinin yanında bir de antioksidan bakımından zengindir. Antioksidanların ise kanser, damar tıkanıklığı ve yaşlanmanın önlenmesinde son derece faydalı olduğu bilinmektedir. Meyveler genelde bekletildiğinde bozulmaya meyilli olsa da hurmanın, bunun aksine soğukta saklandığında antioksidan yoğunluğu artmaktadır.

 

Ağrıları azaltıcı özelliği vardır

Doğal bir magnezyum kaynağı olan hurmanın ağrıları hafiflettiği ve kas kasılmalarına iyi geldiği bilinmektedir. Ayrıca serotonin salgılanmasını hızlandırarak stres kaynaklı baş ağrılarına da iyi gelebileceği düşünülmektedir.

 

Kemik sağlığına faydalıdır

Kemik sağlığı

Hurma, içeriğindeki zengin kalsiyum ile kemik sağlığına son derece faydalıdır. Özellikle kadınlarda gelişebilecek kemik erimesini engelleyebileceği düşünülmektedir. Günde üç hurma tüketmenin günlük kalsiyum ihtiyacını karşıladığı bilinmektedir.

 

Sindirimi kolaylaştırır

Hurma, lif oranı çok yüksek bir besindir. Öyle ki 100 gramında 3,5 gram lif bulunur. Bu özelliği sebebiyle midede şişerek tokluk hissini uzattığı bilinmektedir. Yüksek lif içeriği ise bağırsakları çalıştırarak kabızlık vb. problemlerin önüne geçilmesini sağlar.

 

Kalp sağlığını korur

Kalp sağlığı

Hurma, içeriğindeki zengin potasyum sayesinde kan basıncını dengeler ve kalp ritmini düzenler. Kolesterol içermez, güçlü bir antioksidandır; tüm bu özellikleri kalbi zararlı bakterilerden koruyarak damar tıkanıklığı riskinin azalmasını sağlar.

 

Kansızlığı önler

Hurma, yüksek demir içeriğine sahiptir. Düzenli tüketildiğinde demir eksikliği olan kişilerde hemoglobin sentezini artırır. Bu etkisi sebebiyle kansızlık riskini azaltmaktadır. Ayrıca içeriğindeki B2 ve B3 vitamini sayesinde kırmızı kan hücrelerinin sayısını artırmaktadır. 

 

Bağışıklığı destekler

Hurma; içeriğindeki antioksidan, selenyum ve C vitamini ile bağışıklığı destekler. Vücudu zararlı bakterilerden ve mikroplardan arındırır. Hurmanın bünyesinde barındırdığı magnezyum minerali ise vücutta oluşabilecek enfeksiyonların oranını azaltmaktadır. 

 

Sinir sistemi için faydalıdır

Araştırmalar B6 vitaminin sinirleri güçlendirdiğini göstermektedir. Hurma da içeriğindeki B6 ve B1 vitaminleri ile strese karşı savunma geliştirerek sinir sistemi sağlığını destekler. 


Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Mucize Besin Zerdeçalın Sağlığımıza Olan 10 Faydası

Avokadonun Belki Sizin de Bilmediğiniz 6 Faydası

Nar Hakkında Bilmeniz Gereken 9 Faydalı Bilgi

Kinoa Hakkında Bilmeniz Gerekenler