BLOG
- ELİTE WORLD HOTELS & RESORTS
- BLOG
- EVDE HEM LEZİZ BİR DENEYİM YAŞATACAK HEM DE GÜZEL VAKİT GEÇİRMENİZİ SAĞLAYACAK 10 TATLI TARİFİ
EVDE HEM LEZİZ BİR DENEYİM YAŞATACAK HEM DE GÜZEL VAKİT GEÇİRMENİZİ SAĞLAYACAK 10 TATLI TARİFİ
Evlerimizde eskiye kıyasla daha fazla zaman geçirmek durumunda kaldığımız bugünlerde eminiz birçoğunuz bizim gibi mutfakta zaman geçirmenin keyfine varmıştır. Güzel yemekler ve tatlılar yaparak hem zaman geçirmek hem de stres atmak mümkün. İşte bu yüzden bir yandan güzel zaman geçirirken bir yandan da muhteşem tatlılar hazırlamanızı sağlayacak bazı tarifleri bir araya getirdik. İşte leziz mi leziz tatlı tarifleri!
1. İrmik tatlısı
9 kaşık tatlısı olarak da bilinen irmik tatlısı son derece hafif bir sütlü tatlıdır. Üstelik hazırlanışı da oldukça pratik. İşte tarifi:
Malzemeler:
9 yemek kaşığı irmik
9 yemek kaşığı toz şeker
1 litre süt
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı tereyağı
Hazırlanışı: Derin bir tencereye sütü alın, irmik ve şekeri ekleyin. Sürekli karıştırarak altını açın, göz göz olana ve kaynayana dek karıştırın. Kaynamaya başlayınca altını kısın, tereyağı ve vanilyayı ekleyin. Karıştırın ve altını kapatın. Üzerini bir spatula ile düzelttikten sonra buzdolabında 4-5 saat bekletin. Soğuduktan sonra üzerini antep fıstığı veya hindistan cevizi ile süsleyerek dilimleyip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
2. Cevizli irmik helvası
Geleneksel lezzetlerimizin en güzellerinden olan irmik helvasını bu tarifle muhteşem bir şekilde hazırlayabilir ve sofralarınızı tatlandırabilirsiniz. İşte tarifi:
Malzemeler:
2 su bardağı irmik
100 gram tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı çam fıstığı
1 yemek kaşığı ceviz içi
2 su bardağı süt
2 su bardağı su
1,5 su bardağı toz şeker
75 gram ceviz içi
Hazırlanışı: Tencereye su, süt, toz şekeri alın ve ocağın altını açın. Şeker eriyene dek karıştırıp, kaynamadan ocaktan alın, kenara koyun. Yapışmaz tavaya yağları alın, içine fıstık ve cevizleri atıp 5 dk boyunca karıştırarak kavurun. Tencereye su, süt, toz şekeri alın ve ocağın altını açın. Şeker eriyene dek karıştırıp, kaynamadan ocaktan alın, kenara koyun. Yapışmaz tavaya yağları alın, içine fıstık ve cevizleri atıp 5 dk boyunca karıştırarak kavurun. Sonra irmiği ilave edin, yağı çektikten sonra karamelize olana kadar karıştırarak kavurmaya devam edin. Ocağı kapatın ve kenarda bekleyen şerbeti yavaşça irmiğe ilave edin. Ocağın altını açın, şerbeti çekene kadar karıştırarak pişirmeye devam edin. Üzerini taze cevizle süsleyerek servis edin. Afiyet olsun!
3. Kadayıflı muhallebi
Sütlü tatlıların en güzeli kadayıflı muhallebi de leziz bir deneyim yaşamanızı sağlayacak cinsten. İşte tarifi:
Malzemeler:
500 gram tel kadayıf
3 yemek kaşığı tereyağı
4 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağı dövülmüş ceviz içi
Muhallebisi için:
1 litre süt
3 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı nişasta
1 su bardağı toz şeker
1 adet yumurta sarısı
1 paket krema
Hazırlanışı: Geniş bir tavada tereyağını eritip üzerine tel kadayıfı ve toz şekeri ekleyerek kavurun, ocaktan alın. Muhallebi için derin bir tencereye süt, un, nişasta, şeker ve yumurta sarısını ekleyin; orta ateşte koyulaşana kadar karıştırarak pişirin. Muhallebi kıvamlandıktan sonra ocaktan alın. Soğuyan muhallebiye 1 paket krema ekleyip mikser ile çırpın. Servis için kupların tabanına kadayıflı karışımdan koyun ve üzerine muhallebiyi ekleyin. Sonra üzerine tekrar kadayıf ekleyip çileklerle süsleyin. Afiyet olsun!
4. Fırın sütlaç
Sütlü tatlıların en sevilenlerinden fırın sütlaç, hem Ramazan sofralarında hem de günlük sofralarınızda tercih edebileceğiniz, hazırlaması son derece kolay bir tatlı. İşte tarifi:
Malzemeler:
5 su bardağı süt
1 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı haşlanmış pirinç
1 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı buğday nişastası
2 su bardağı su
1 paket vanilin
Hazırlanışı: Süt ve şekeri geniş bir tencereye alın. Çırptıktan sonra ocağa alın, kısık ateşte kaynamaya bırakın. Yıkanan pirinçleri ayrı bir tencerede suyunu çekene kadar haşlayın. Vanilini süt karışımına ekleyin. Haşlanan pirinçleri ocaktan alarak 1-2 dk kaynayan süt karışımına ilave edin. Yumurta sarısı, nişasta ve suyu başka bir kaba alın ve karıştırın. Süt karışımından bir parça alıp bu karışıma ekleyin. Ardından bunu da sütlaç tencerenize ilave edin. Kıvamlanan sütlacı güveç kaplarına alın. Sütlaç kaselerini fırın tepsisine koyun. Tepsiye kapların yarısına gelecek kadar soğuk su ekleyin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15 dk fırınlayın. Afiyet olsun!
5. Lokma tatlısı
Biraz da leziz mi leziz şerbetli tatlılardan bahsedelim. İşte ağzınızı tatlandıracak geleneksel lokma tatlısı tarifi:
Malzemeler:
3,5 su bardağı un
2 su bardağı ılık su
1 paket kuru maya
1 yemek kaşığı toz şeker
2,5 su bardağı ayçiçek yağı
Şerbeti için:
2 su bardağı toz şeker
1,5 su bardağı su
3-4 damla limon suyu
Hazırlanışı:
Unu geniş bir kaba alın, ortasına kuru maya, toz şeker ilave edin. Ilık suyu da ilave ederek yoğurun. Cıvık bir hamur elde ettikten sonra üzerini kapatın ve 1 saat mayalandırın. Şerbeti için tencerenin içine toz şeker, su ve limon suyunu ekleyin. Kaynayınca ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Mayalanan hamurdan küçük toplar keserek kızgın yağda kızartın. Kızaran lokmaları soğuk şerbetin içine atın. 10 sn kadar şerbetin içinde tutun. Üzerine tarçın ekleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
6. Kabak tatlısı
Lifli yapısından ötürü oldukça sağlıklı bir sebze olan bal kabağının en güzel hali sanıyoruz kabak tatlısıdır! Bu harika tatlıyı tahin, kaymak veya dondurma ile birlikte tüketebilirsiniz. İşte tarifi:
Malzemeler:
1 kg bal kabağı
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
1 adet karanfil
Hazırlanışı: Bal kabağını yeşil ve sert kısımlarını da alacak şekilde soyun. Ardından dilimleyin ve iki parmak kalınlığında kesin. Suda yıkadıktan sonra tencereye yerleştirin. Üzerine toz şeker ve karanfil ekleyin. Geceden bu şekilde beklemeye bırakın. Suyunu salan kabakları, bu halde 50 dk kısık- orta ateşte pişirin. Suyunu tamamen çektikten sonra servis tabağına alın. Ceviz ilavesi ile servis edin. Afiyet olsun!
7. Kemalpaşa
Aslen Bursa'ya ait olan bu harika şerbetli tatlı, sofralarınızı şenlendirecek lezzette! İşte tarifi:
Malzemeler:
1 yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
1 su bardağı irmik
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı un
Şerbeti için:
3 su bardağı su
3 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı limon suyu
Hazırlanışı: Bir kabın içine yumurta ve sıvı yağı alın. Yoğurdu ekleyin, üzerine irmik, vanilya ve kabartma tozu ekleyin. Azar azar unu da ilave edin ve karıştırın. Ele yapışmayan bir hamur elde ettikten sonra ceviz büyüklüğünde toplar alın ve pişirme kâğıdı serili fırın tepsisine yerleştirin. 180 derecelik fırında 25 dk kadar pişirin. Tatlı sıcakken önceden hazırlayıp soğuttuğunuz şerbeti üzerinde gezdirin. Şerbetini çekince üzerine hindistan cevizi serpiştirerek servis edin. Afiyet olsun!
8. Keşkül
Osmanlı mutfağından günümüze ulaşan tatlılardan biri olan keşkül hem az kalorili hem lezzetli hem de oldukça pratik! İşte tarifi:
Malzemeler:
1 litre süt
Yarım su bardağı toz şeker
3 yemek kaşığı pirinç unu
1 çay bardağı toz badem
12 adet badem
1 yemek kaşığı file antep fıstığı
Hazırlanışı: Toz şeker, pirinç unu ve toz bademi tencereye alın. Süt ekleyerek iyice karıştırın. Kısık ateşte karıştırarak koyulaşıncaya dek pişirin. Krema kıvamına gelince ocaktan alın. Pişen keşkülü servis tabaklarına alın. Soğuduktan sonra buzdolabına alın. Servis etmeden önce üzerini badem ve file antep fıstığı ile süsleyin. Afiyet olsun!
9. Güllaç
Ramazan sofraları ile özdeşleşen güllaç, tutkunları tarafından aslında yılın her ayında hazırlanmakta ve tüketilmekte. Çünkü çok hafif ve çok lezzetli! İşte tarifi:
Malzemeler:
12 güllaç yaprağı
3 litre süt
3 su bardağı toz şeker
1 paket vanilin
2 su bardağı ceviz içi
Üzeri için:
8 çilek
8 taze nane yaprağı
4 yemek kaşığı toz antep fıstığı
4 yemek kaşığı ceviz içi
Hazırlanışı: Sütü tencereye alın ve üzerine toz şekeri ekleyin. Vanilini de ekledikten sonra orta ateşte şeker eriyene kadar karıştırın. Süt hafif elinizi yakacak sıcaklığa gelince ocaktan alın. Cevizleri irili ufaklı olacak şekilde bıçakla doğrayın. Güllacı hazırlayacağınız kaba biraz ılık sütten ekleyin. Üzerine güllaç yapraklarından ekleyin. Hepsi iyice ıslandıktan sonra kalan yaprakları da yerleştirin. Güllaç yapraklarının 5 dk kadar sütü çekmesini bekledikten sonra cevizleri bolca dökün ve kalan güllaç yapraklarını ıslatarak üzerine ekleyin. Buzdolabında en az 2 saat beklettikten sonra çilek, ceviz ve antep fıstığı ile süsleyerek servis edin. Afiyet olsun!
10. Vezirparmağı
Geleneksel tatlılarımızdan biri olan vezirparmağı, hazırlaması kolay, lezzetli ve şerbetiyle ağız tatlandıran muhteşem bir lezzet! İşte tarifi:
Malzemeler:
100 gram tereyağı
1 yumurta
Yarım su bardağı sıvı yağ
Yarım su bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 su bardağı un
1 su bardağı irmik
Şerbeti için:
2 su bardağı toz şeker
2,5 su bardağı su
1 yemek kaşığı limon suyu
Hazırlanışı: Öncelikle şeker, su ve limon suyunu bir tencereye ekleyerek kaynatın ve ocaktan alın. Hazırladığınız şerbeti bir kenarda bekletin. Tereyağı, sıvıyağ, yumurta ve yoğurdu bir kaba alarak iyice karıştırın. Kalan malzemeleri de ekleyerek orta yumuşak bir hamur elde edin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak parmak şekli verin, irmiğe bulayarak tepsiye yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25 dk kadar pişirin. 5 dk dinlendikten sonra şerbeti üzerine dökün. Dinlendirdikten sonra tüketebilirsiniz. Afiyet olsun!