BLOG
- ELİTE WORLD HOTELS & RESORTS
- BLOG
- EVİNİZDE KOLAYCA YAPABİLECEĞİNİZ 8 ÖZEL EKMEK TARİFİ
EVİNİZDE KOLAYCA YAPABİLECEĞİNİZ 8 ÖZEL EKMEK TARİFİ
Son zamanlarda evde daha fazla vakit geçirmek durumunda kaldığımız için çoğumuz yeni uğraşlar edindi. Bunlardan biri de evde sıcacık, mis gibi taze ekmekler yapmak oldu. Fırın ekmeği dışında farklı lezzetler tatmak ister misiniz? İşte bir deneyenin bir daha vazgeçemeyeceği muhteşem tarifler!
1. Brioche Ekmeği (Meşhur Fransız Ekmeği)
Malzemeler:
Süt: 80 ml (oda sıcaklığında)
Yumurta: 4 adet
Tereyağı: 200 gram
Tuz: 2 tatlı kaşığı
Şeker: 70 gram
Beyaz un: 575 gram
Kuru maya: 1 yemek kaşığı
Yapılışı:
Süt, yumurta ve eritilip ılıtılmış olan tereyağı karıştırılır.
Sonra diğer malzemeler de eklenir ve yoğurulur.
Şekil verdikten sonra 200 derece fırında pişirilir.
2. Akdeniz Ekmeği
Malzemeler:
Su: 500 ml (oda sıcaklığında)
Tuz: 2 tatlı kaşığı
Beyaz un: 550 gram
Çavdar unu: 150 gram
Kapari: 60 gram
Çekirdeksiz yeşil zeytin: 100 gram
Kuru maya: 4 tatlı kaşığı
Zeytinyağı: 1 yemek kaşığı
Domates: 1 adet
Kaya tuzu: 1 yemek kaşığı
Yapılışı:
Su, tuz ve unları karıştırıp, kapari ile yeşil zeytini ekleyin. Daha sonra kuru mayayı ekleyip yoğurun.
Ekmeğinize şekil verip fırına verdikten sonra domatesi dilimleyin.
Ekmeğiniz yeterince katılaştı ise üzerine zeytinyağı sürün.
Domatesleri koyduktan sonra, tuzunu da serpip tekrar fırına verin.
Yaklaşık 10 dakika sonra ekmeğiniz hazır.
3. Enerjik Ekmek
Malzemeler:
Su: 360 ml (oda sıcaklığında)
Tuz: 2 tatlı kaşığı
Beyaz un: 375 gram
Çavdar unu: 75 gram
Tam buğday unu: 75 gram
Susam: 1 yemek kaşığı
Haşhaş tohumu: 1 yemek kaşığı
Keten tohumu: 1 yemek kaşığı
Ayıklanmış ayçekirdeği: 2 yemek kaşığı
Ceviz içi: 50 gram
Kuru maya: 1 tatlı kaşığı
Yapılışı:
Maya hariç tüm malzemeleri karıştırın.
En son mayayı ilave edip yoğurduktan sonra hamuru şekillendirin.
220 derecelik fırında 30 dakika kadar pişirin.
4. Ciabatta ( İtalyan Ekmeği)
Malzemeler:
Su: 450 ml (oda sıcaklığında)
Zeytinyağı: 5 yemek kaşığı
Tuz: 2 tatlı kaşığı
Beyaz un: 760 gram
Kuru maya: 2 tatlı kaşığı
Pişirmek için ayrıca 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
Un ve maya hariç tüm malzemeleri karıştırın. Daha sonra un ve mayayı ekleyip iyice yoğurun.
Hamuru 8 bezeye bölüp, ekmek şeklini vererek tepsiye dizin.
Üzerini temiz bir bezle örterek 1 saat mayalanmaya bırakın.
Bir saatin sonunda, ekmeklerinizin üzerine fırça yardımıyla zeytinyağı sürün.
Önceden ısıtılan 220 derecelik fırına ekmeklerinizi verin ve bir kap su yerleştirin.
Yaklaşık 30 dakika pişirin.
5. Çiftlik Ekmeği
Malzemeler:
Su: 500 ml (oda sıcaklığında)
Tuz: 2 tatlı kaşığı
Beyaz un: 400 gram
Çavdar unu: 150 gram
Kepek unu: 150 gram
Kuru maya: 1 tatlı kaşığı
Yapılışı:
Tüm malzemeleri bir yoğurma kabına alıp karıştırın. En son mayayı ekleyin.
Şekil verdikten sonra 230 derecelik fırında 50 dakika pişirin.
İçinin hamur kalmaması için bir kürdan veya bıçak yardımıyla kontrol edebilirsiniz.
6. Ayçiçeği Tohumlu Baget Ekmek
Malzemeler:
Yumurta: 3 adet
Tereyağı: 50 gram
Şeker: 3 yemek kaşığı
Tuz: 1 tatlı kaşığı
Beyaz un: 210 gram
Çavdar unu: 40 gram
Kuru maya 1 tatlı kaşığı
Ayçiçeği tohumu: 35 gram
Yapılışı:
Yumurtaları, tereyağı, şeker ve tuzu karıştırın. Ardından unları ve mayayı ekleyip yoğurun.
Daha sonra ayçiçeği tohumlarını ilave edip tekrar yoğurun.
Hamurdan 15 adet beze elde edin.
Bezelere ekmek şekli verdikten sonra, üzerine bıçak yardımıyla çizikler atın.
200 derecelik fırında 25 dakika pişmeye bırakın.
7. Yeşil Çaylı Hurmalı Ekmek
Malzemeler:
Yeşil çay: 600 ml (Demlenip, soğutulmuş olmalı)
Beyaz un: 450 gram
Kepek unu: 250 gram
Hurma: 100 gram
Tuz: 2 tatlı kaşığı
Kuru maya: 2 tatlı kaşığı
Susam: 20 gram
Yapılışı:
Yeşil çayı, unların yarısını hurma ve tuzu karıştırın. Kalan unları ve mayayı ekleyip yoğurun.
Ekmeklere şekil verdikten sonra, 200 derecelik fırında 45 dakika pişirin.
Ekmeklerinizi çıkarmadan 15 dakika önce, üzerlerine doğranmış hurma ile susam serpmeyi unutmayın!
8. Hollanda Ekmeği
Malzemeler:
Su: 375 ml (oda sıcaklığında)
Tuz: 2 tatlı kaşığı
Beyaz un: 375 gram
Çavdar unu: 115 gram
Tam buğday unu: 40 gram
Dil peyniri: 150 gram
Haşhaş tohumu: 40 gram
Kuru maya: 1 tatlı kaşığı
Yapılışı:
Su, tuz ve tel tel ayırdığınız peynirle birlikte tüm malzemeleri ekleyip yoğurun.
Şekil verdikten sonra dilerseniz üzerine haşhaş tohumu serpebilirsiniz.
Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 40 dakika pişirin.
Afiyet olsun!