BLOG
- ELİTE WORLD HOTELS & RESORTS
- BLOG
- JAPON MUTFAĞI SEVENLER İÇİN SUSHİ YAPIMI HAKKINDA BİLGİLER
Japon Mutfağı Sevenler İçin Sushi Yapımı Hakkında Bilgiler
Dünya gastronomi literatüründe birçok karakteristik mutfak bulunuyor. Onlardan biri de Japon mutfağı diyebiliriz. Nevi şahsına münhasır bir mutfak olan Japon mutfağında MÖ II. yüzyıla kadar uzanan tarihi ile sushi'nin ayrı bir önemi var. Sushi, her ne kadar Japonya ile özdeşleşen bir yemek olsa da kökeni Narezushi adı verilen bir Çin yemeğine dayanıyor. Gelin, günümüzde birbirinden farklı ve leziz çeşitleriyle dünyanın hemen hemen her ülkesinde keyifle tüketilen sushi'nin yapımıyla ilgili merak edilenlere kısaca değinelim.
Her Damak Zevkine Uygun Sushi Çeşitleri
Sushi ile tanışmayanlar, bu lezzetin sadece çiğ balık ve pirinçten ibaret olduğunu düşünüyor olabilir. Yaygın ve neredeyse yerleşmiş bir kanıya dönüşen bu düşünce aslında tamamen yanlış. Her damak zevkine hitap edebilecek çeşitliliğe sahip olan sushi, sadece çiğ balıktan da yapılmıyor. Hatta sushi'nin vegan çeşidi dahi bulunuyor. Genel olarak sushi türleri, klasik ve modern çeşitler olarak iki ana başlık altında toplanıyor.
Klasik sushi çeşitlerinden başlamak gerekirse ilk sırada karşımıza Maki sushi çıkıyor. En çok tercih edilen sushi türlerinden biri olan Maki sushi kendi içinde de; Hosomaki, Chumaki, Futomaki, Temaki ve Uramaki gibi alt türlere ayrılıyor. Maki sushi ve türevlerinin hepsi, nori olarak adlandırılan deniz yosununa sarılarak yapılıyor. Elbette deniz yosununa pirinç, çeşitli sebzeler ve balık eşlik ediyor. Bu noktada Uramaki'ye ayrı bir parantez açmak gerekiyor; çünkü Uramaki'de işler biraz tersine dönüyor diyebiliriz. Uramaki yapılırken kullanılan sebze ve balıklar önce deniz yosunuyla, ardından pirinçle sarılıyor. Üzerine susam da serpilebiliyor.
Modern sushi çeşitlerine geçildiğinde ise bu kez California Roll bizi karşılıyor. Türkiye'de en çok tercih edilen sushi çeşidi olan California Roll, aromalı bir tada sahip. Bu sushi türünün içinde avokado, yengeç, balık yumurtası ve salatalık bulunuyor. California Roll'ün malzeme zenginliğe sahip türü ise Spider Roll. Kızartılmış yengeç ile yapılan bu türde baharatlı mayonez ve daikon filizi de bulunuyor. Hafif ve kızartılmış bir ürün tercih edenler için de Philadelphia Roll ideal bir seçenek. Kızartılmış somon balığı ile yapılan bu türde ekstra malzeme olarak sadece krem peynir ve salatalık bulunuyor. Son sushi çeşidi ise Vegan Roll. Sadece sebzelerden oluşan bu sushi türü, ağırlıklı olarak salatalık, avokado ve havuç gibi sebzelerle yapılıyor.
Sushi Yapımının Püf Noktaları
Sushi yapımı, zahmet gerektiren ve dikkat isteyen bir süreçten oluşuyor. Bilindiği gibi sushi'nin ana bileşenlerinin başında pirinç yer alıyor. Pirincin seçimine ve kıvamına ise ekstra dikkat etmek gerekiyor. Bunun için genellikle kısa taneli pirinçler tercih edilmeli. Pirinci haşlarken doku olarak sert olmasına fakat gevrek olmamasına özen göstermelisiniz. Aynı zamanda karıştırırken de pirinçler ezilmemeli. Bunların dışındaki en önemli husus ise pirinçlerin parlak bir görünüm kazanması ve yapışkan bir kıvamda olması. Özellikle pirincin yapışkan kıvamda olması hayati bir önem taşıyor. Kullanılacak sirkenin pirinç sirkesi olması ve pirinçlerin kesinlikle metal kâselere koyulmaması da püf noktalar arasında yer alıyor. Pirinciniz hazır olduktan sonra nori ile buluşturma adımına geçmek gerekiyor.
Sushi matının üzerinde nori ve pirinci buluştururken dikkat etmeniz gereken ise bir miktar fazla alan bırakmak. Böylelikle sararken pirinçlerin dağılmaması ve birleşip şekil alması daha kolay olur. Sararken bambudan yapılmış bir sushi matı kullanmalısınız. İç malzemelerini de yerleştirdikten sonra sushi’yi sararken hassas bir denge gözetmeniz gerekiyor. Birbirine yapıştığından emin olacak şekilde sararken aynı zamanda da sushi’yi çok sıkmamamız gerekiyor. Aksi hâlde malzemelerin ezilmesine ya da kötü bir görüntünün ortaya çıkmasına neden olabilirsiniz.
Malzemeleri rulo hâline getirdikten sonra sıra sushi’yi kesmeye geliyor. Kesme işlemini gerçekleştirirken tercihinizi oldukça keskin bir bıçaktan ve ahşap kesme tahtasından yana kullanın. İyi bir bıçak seçmezseniz sushiler dağılabilir. Hatta sushileri düzgün ve eşit şekilde kesebilmek için bıçağı ıslatmanızda yarar var. Kesme işleminin de tamamlanmasının ardından son olarak istediğiniz baharatlarla süsleyerek sushileri servis edebilirsiniz.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:
İspanyol Mutfağının Gördükçe Karnınızı Acıktıracak Yemekleri
İtalyan Mutfağının En Lezzetli Yemekleri
Fransız Mutfağının En Lezzetli Yemekleri
Sağlıklı Yaşam İçin Hangi Yağlar Tercih Edilmeli?
Avokadonun Belki Sizin de Bilmediğiniz 6 Faydas