BLOG
- ELİTE WORLD HOTELS & RESORTS
- BLOG
- KIŞ AYLARINDA ENERJİNİZİ YÜKSEK TUTACAK LİF BAKIMINDAN ZENGİN 12 BESİN
KIŞ AYLARINDA ENERJİNİZİ YÜKSEK TUTACAK LİF BAKIMINDAN ZENGİN 12 BESİN
Kış, neredeyse tam anlamıyla soğuk algınlığı ve grip mevsimi. Bağışıklık sistemini desteklemekten söz açılınca akla direkt C vitamini gelse de bu konuda C vitamini haricinde pek çok vitamin ve mineral ile lifler de etkili. Bağırsaktaki yararlı bakteri florasının korunmasını ve çoğalmasını sağlayan lifli besinler dolaylı olarak bağışıklık sistemimizi güçlendiriyorlar. Ayrıca kan şekerinin düzenlenmesinden ve kolesterolün dengelenmesinden de sorumlu olan liflerin hangi kış meyve ve sebzelerinde bol miktarda bulunduğunu incelemeye ne dersiniz?
Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın: Sabah Enerjik Olmak İçin Ne Yemeliyim?
1. Pancar
Kış aylarında tezgahlarda yerini alan pancar, özellikle turşu yapımında çok sık kullanılan sebzelerden biri. İçerdiği yüksek lif oranı ile bağırsaklarla dost olan pancar; C ve B vitaminleri, potasyum, çinko ve folik asit açısından da zengin. Kırmızı yapısından da anlaşılacağı üzere antioksidan içeriği yüksek olan pancar kansere karşı etkili sebzeler arasında yer alıyor.
2. Karalahana
Karadeniz insanları tarafından sıkça tüketilen karalahana; kalsiyum, potasyum, bakır ve demir elementlerince zengin. Lahanagiller ailesinin üyesi olan karalahana, bu ailenin diğer tüm üyeleri gibi yüksek lif içeriğine sahip olmasıyla bağırsakların düzgün çalışmasını destekler. Ayrıca kan şekerini dengeleme noktasında da vücuda yardımcı olur.
3. Brokoli
İnsanlar genellikle brokoli sevenler ve sevmeyenler olarak ikiye ayrılıyor. Lezzeti tartışmaya açık olsa da faydaları seven sevmeyen herkes tarafından kabul görüyor. Oldukça faydalı olan brokoliye özellikle kış aylarında soframızda yer vermek gerekiyor. Karalahana gibi lahanagiller ailesinin üyesi olan brokoli, aynı şekilde lif içeriği yüksek sebzeler arasında yer alıyor. Brokoli kolesterolü düşürmede ve vücuttan toksinlerin atılmasında da etkili.
4. Kivi
C vitamini içeriği diğer tüm meyvelerden fazla olan kivi, bu özelliğiyle bağışıklık sistemini güçlendirmede etkin rol oynuyor. Ayrıca lif oranı da içerdiği C vitamini kadar yüksek. Bu sayede bağırsakların çalışmasını destekleyerek kabızlığı önlemede oldukça etkili olan kivinin kan şekerini dengelediği de biliniyor.
5. Portakal
Kış denilince akla gelen ilk meyvelerden olan portakal, soğuk algınlığı gibi mevsim hastalıklarına karşı son derece etkili bir gıda. Ayrıca dilimlenmiş portakalı incelediğinizde göreceğiniz gibi lif içeriği de yüksek. Portakal bu sayede bağırsak hareketlerinin düzenlenmesini de sağlıyor.
6. Ayva
Ayva çoğunlukla üst solunum yolu hastalıklarının önlenmesinde ve tedavisinde tercih edilse de bol lifli yapısıyla ishal ve kabızlık gibi bağırsak rahatsızlıklarının semptomlarını azaltma noktasında da etkili bir meyve. Yine lifli yapısı nedeniyle tokluk hissinin uzun sürmesini sağlıyor. Ayrıca kalp ve damar hastalıklarına karşı da vücudu destekliyor.
7. Armut
Armut içerdiği A vitaminiyle cildin güzelleşmesinde ve saç dökülmesinin önlenmesinde etkili. İçeriğinde bulunan fosfor ve B grubu vitaminleri sinir sistemi sağlığını destekliyor. İçerdiği yüksek lif ile sindirim sistemini düzenlerken kolesterol ve kan şekerinin dengelenmesini sağlıyor.
8. Elma
İngilizlerin meşhur “Günde bir elma doktorları uzak tutar.” atasözü oldukça doğru. Elma, içerdiği E vitamini ve liflerle sağlığımıza katkı sağlıyor. Özellikle kabuğunda zengin bir lif içeriğine sahip olan elmayı bu nedenle kabuklu tüketmek gerekiyor.
9. Bal Kabağı
Turuncu rengiyle içeriğindeki A vitaminini belli eden bal kabağı göz sağlığı açısından oldukça faydalı. Ayrıca cildin yenilenmesi ve güzelleşmesi için de bizlere destek oluyor. Lifli yapısıyla ise kabızlığın önlenmesini ve bağırsak sağlığının korunmasını sağlıyor.
10. Havuç
Havuç da bal kabağı gibi A vitamini içeriği yüksek olan sebzelerden biri. Bu sayede cilt ve göz sağlığında etkili rol oynuyor. Havuç içerdiği lifler sayesinde bağırsakların daha fonksiyonel çalışmasına yardımcı oluyor. Ayrıca kolesterol ve kan şekeri seviyesinin de dengelenmesini sağlıyor.
11. Trabzon hurması
A ve B grubu vitaminleri ile fosfor, demir, potasyum, kalsiyum, magnezyum gibi bileşenleri içeren Trabzon hurması bağışıklığın kuvvetlenmesinde etkin rol oynuyor. Ayrıca lif içeriğiyle mide ve bağırsaklar için oldukça faydalı. Trabzon hurması da kabuğuyla tüketilmesi gereken meyveler arasında yer alıyor.
12. Ispanak
Temel Reis gibi güçlü olmak adına yediğimiz ıspanak, demir içeriğinin sandığımız kadar yüksek olmamasıyla bizi hayal kırıklığına uğratmış olabilir. Ama yine de ıspanağın faydalarını göz ardı etmemiz mümkün değil. Bünyesindeki antioksidanlar ve C vitaminiyle kışın hastalıklara karşı savunma mekanizmamızı güçlendiren ıspanağın lif içeriği de oldukça yüksek.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:
Sonbaharda Tüketebileceğiniz Lezzetli ve Sağlıklı 8 Mevsim Meyve ve Sebzesi
Kış Mevsiminde En Çok Yenmesi Gereken Yiyecekler
Sağlıklı Bir Yaşam için Beslenme Tüyoları
Ne Yaz Ne Kış... Sonbaharda Hastalıklardan Korunmak İçin Almanız Gereken Önlemler