BLOG

BLOG

Kolaylıkla Hazırlayabileceğiniz Vegan Yemek Tarifleri


Et, balık, tavuk, süt, yumurta, bal gibi hayvan kaynaklı ürünlerin tüketilmediği bir beslenme düzeni içeren veganlık; hayvanlara ve çevreye duyarlı olmayı gerektiren bir yaşam biçimidir. Veganlar; sağlıklı bir yaşam için gerekli olan protein, yağ, vitamin ve mineralleri çeşitli baklagillerden, tahıllardan, avokado ve fındık gibi sağlıklı yağlar içeren bitkisel besinlerden alırlar. Haydi gelin; kolaylıkla hazırlayabileceğiniz, birbirinden lezzetli vegan yemek tariflerine birlikte bakalım.

 

Nohut Köftesi

Malzemeler

2 su bardağı haşlanmış nohut

1/2 su bardağı köftelik bulgur

2 yemek kaşığı tahin

2-3 yemek kaşığı un

3 diş sarımsak

1 tatlı kaşığı susam

1/2 paket kabartma tozu

Taze kişniş veya maydanoz (İsteğe bağlı)

Tuz, kimyon, kekik, pul biber ve karabiber 

 

Hazırlanışı

İlk olarak bulguru yarım bardak sıcak suyla karıştırın ve şişmesini bekleyin.

Bulgur ve un hariç tüm malzemeleri rondodan geçirin. 

Tüm malzemeler pürüzsüz bir kıvam alınca karışımı ve unu bulgura ilave edin.

Harcı 1-2 dakika boyunca yoğurun ve yaklaşık 1 saat buzdolabında bekletin. 

Süre sonunda harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp şekillendirin ve bol yağda kızartın.
 

Vegan Pankek

Malzemeler

1 su bardağı un

1 yemek kaşığı şeker (Dilerseniz şeker yerine yarım muz da kullanabilirsiniz.)

1 çay kaşığı kabartma tozu

1 yemek kaşığı vanilya özütü

1/2 çay kaşığı tuz

1 su bardağı soya sütü

1 yemek kaşığı bitkisel yağ 

İstenen taze meyveler veya ceviz içi 

 

Hazırlanışı

Un, şeker, kabartma tozu, vanilya ve tuzu karıştırın.

Ayrı bir kapta bitkisel süt ve yağı karıştırın. Eğer şeker yerine muz kullanacaksanız bu aşamada muzu ezerek karışıma ilave edin.

Islak malzemeleri kuru malzemelerin üzerine dökün ve iyice karıştırın. Karışımın pürüzsüz bir kıvam alması önemlidir ancak çok fazla karıştırmamaya özen gösterin.

Tavayı orta ateşte ısıtın ve üzerine hafifçe yağ sürün.

Tavaya hamurdan bir kepçe dolusu dökün ve pankekin altı altın rengi olana kadar iki yüzü de pişirin.

Pişen pankekleri bir servis tabağına alın ve isteğe bağlı olarak taze meyveler veya ceviz içi ile süsleyin.

 

Kabak Köftesi

Malzemeler

4 adet orta boy kabak

1/2 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu

2 çay kaşığı zeytinyağı

1/3 su bardağı su

İnce kıyılmış 3 adet arpacık soğan 

2 diş sarımsak

1/2 su bardağı rendelenmiş vegan peynir

1 paket kabartma tozu

1/2 su bardağı un (İhtiyaca göre miktarı artırabilirsiniz.)

Pul biber, tuz, karabiber

Servis için dilimlenmiş domatesler ve taze nane

 

Hazırlanışı

Kabakları iri iyi rendeleyin ve suyunu sıkın. Ardından baharatları ekleyin ve iyice harmanlayın.

Öğütülmüş keten tohumunu ve suyu bir kâsede çırpın. Üzerine kabak karışımını da ekleyip tekrar karıştırın.

Zeytinyağını yapışmaz bir tavada yüksek ateşte ısıtın. Soğanı ve sarımsağı ekleyin ve sık sık karıştırarak 2 dakika boyunca yumuşayana kadar pişirin.

Yumuşayan soğan ve sarımsakları kabak karışımının içerisine alın ve 5 dakika dinlenmeye bırakın. Ardından üzerlerine rendelenmiş vegan peynirini ekleyin.

Karışıma unu eleyerek ilave edin.

Farklı bir yapışmaz tavada zeytinyağını yanmayacak seviyede ısıtın.

Karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak onlara köfte şekli verin. 

Köfteleri arkalı önlü olmak üzere pişene kadar kızartın.

Pişen köfteleri servis tabağına alın. Üzerini domates ve taze nanelerle süsleyerek servis edin.

 

Soğan Dolması 

Malzemeler

7-6 adet büyük boy soğan

1 adet orta boy soğan

2 su bardağı pirinç

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 adet rendelenmiş büyük domates

1/4 demet doğranmış maydanoz

1/4 demet doğranmış nane

1 tatlı kaşığı domates salçası

1 tatlı kaşığı biber salçası

1/2 tatlı kaşığı toz şeker

1 tatlı kaşığı tuz

1/2 çay kaşığı karabiber

1 su bardağı sıcak su

Limon dilimleri (İsteğe bağlı)

 

Hazırlanışı

Dolduracağınız soğanların kabuklarını soyun ve ortasına kadar bıçak ile kesin. Ardından üzerini geçecek kadar suda hafif yumuşayana kadar haşlayın.

Pirinci bol suda yıkayın ve süzün.

Orta boy soğanı yemeklik küçük küçük doğrayın.

Uygun bir kapta doldurulacak soğanlar hariç tüm malzemeleri karıştırın. Harç homojen olana kadar karıştırmaya devam edin.

Yumuşayan soğanların içerisine yeterli miktarda harç ekleyin ve güzelce sarın.

Doldurduğunuz soğanları dikkatli bir şekilde tencereye dizin. Dilerseniz üzerine limon dilimleri ekleyebilirsiniz.

Dolmaların üzerine biraz tuz ve zeytinyağı gezdirin. Ardından pişerken açılmasınlar diye uygun bir tabak yerleştirin.

Üzerini geçecek kadar su ilave edin ve kısık ateşte yaklaşık 1 saat pişirin.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: