BLOG

BLOG

KORONAVİRÜS SÜRECİ ÇALIŞMA ŞEKİLLERİMİZİ NASIL DEĞİŞTİRDİ?


Koronavirüs Süreci Çalışma Şekillerimizi Nasıl Değiştirdi

Aylardır tüm dünyada etkisi gösteren koronavirüs salgını, tüm insanlığın günlük yaşantısını değiştirmiş durumda. Artık sağlığımıza ve hijyene eskisinden çok daha fazla önem veriyoruz. Salgın sadece insanların günlük yaşantılarını değil, çalışma süreçlerini de oldukça fazla etkiledi. Öğrencilerden çalışanlara kadar herkes eski alışkanlıkları bir kenara bırakarak yeni düzene ayak uydurmak zorunda kaldı. Bu süreci atlatana kadar uygulanması planlanan yeni çalışma şekilleri, koronavirüs salgınının beklenenden uzun sürmesi ile birçok şirket tarafından benimsenmiş gözüküyor.

Salgın bitiminde eski düzene dönmeyeceklerini ve yeni çalışma düzenini her daim devam ettireceklerini söyleyen kurumsal firma sayısı bir hayli fazla. Aslında hiç kimsenin önceden deneyimlemediği bu yeni duruma alışmaya çalışırken ve karşılaşılan sorunlara çözüm aranırken, insanlık geleceğe yeni bir yön veriyor gibi görünüyor. Çalışma şekillerinin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de nasıl değiştiğini sizin için derledik. Herkese keyifli okumalar ve sağlıklı günler diliyoruz.

 

Uzaktan ve Esnek Çalışma Modelleri

Uzaktan ve Esnek Çalışma Modelleri

Evden ya da esnek saatlerle ofisten çalışma modeli, birçok kişi için neredeyse hiç alışık olunmayan bir durum. Geçtiğimiz yıllarda bu çalışma modeline yatırım yapan ve çalışanlarına esnek çalışma hakkı tanıyan şirketler olsa da ne yazık ki sayıları çok az. Dolayısıyla aniden hayatımıza giren evden çalışma modeli ya da esnek çalışma saatleri, birçoğunuz için ani bir gelişme olabilir.

Evden çalışmak, ilk zamanlarda herkes gibi size de çok cazip gelmiş olabilir. Bu sayede ailenize daha çok vakit ayıracağınızı, yolda ve trafikte harcadığınız zamanların hepsinin size kalacağını, daha az stres yaşayacağınızı ve çalışma ortamınızı dilediğiniz gibi düzenleyeceğinizi düşünerek sevinmiş olabilirsiniz. Bazı kişiler bu düzene çok kolay bir şekilde adapte olup verimli çalışmaya devam ederken, bazıları ise bir süre sonra evden çalışmanın kendilerini verimsizleştirdiğini söylüyor.

Özellikle evde çalışan başka bireyler ya da uzaktan eğitim almak zorunda kalan çocuklarınız varsa işler sizin için tamamen çığrından çıkmış olabilir. Fakat evden çalışmayı nasıl daha efektif ve verimli hale getireceğinizi öğrendiğiniz takdirde her şeyin çok daha kolay olacağını göreceksiniz. Bunun için mutlaka bir düzen oluşturmalı ve en azından alışma süreci olan ilk iki haftalık sürede bu düzenin dışına çıkmamaya özen göstermelisiniz.

 

Teknolojinin Daha Verimli Kullanımı

Koronavirüsün yayılması ve karantinaya girmemiz ile teknolojik aletler ve dijital oluşumlar hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Özellikle evden çalışanların ekip içi iletişim için kullandığı dijital platformlar bir anda değer kazandı ve daha önce adını dahi duymadığımız çevrim içi görüşme uygulamalarını kullanır olduk.

Geleneksel iletişim modellerini geride bırakarak iş toplantılarımızı ve hatta iş yerindeki sosyalleşme alışkanlıklarımızı bile sanal ortam üzerinden yaşadığımız günler içerisindeyiz. Çalışanların ve yöneticilerin kendi aralarındaki iletişimini sürekli ve verimli hale getirmek isteyen bazı şirketler de teknoloji alanındaki yatırımlarını artırdı.

 

İş Hayatında Yeni Kurallar

Evden çalışmanın her meslek ve her çalışan için uygun olmadığını düşünen birçok şirket, tamamen uzaktan çalışmak yerine hibrit çalışma modelini tercih ediyor. Bu da haftanın belirli günlerinde evden, belirli günlerinde ise dönüşümlü olarak ofiste çalışacağınız anlamına geliyor. Bu model, koronavirüse yakalanma riskini tamamen ortadan kaldırıyor mu tartışılır. Fakat en azından ofisten çalışmanın daha verimli olacağını düşünenler için daha faydalı oluyor. Bu günlerde şirketler, değişen dünya düzeni ve beraberinde gelen yeni iş hayatı kuralları üzerinde çalışıyor.

Ayrıca günlük yaşantımızı tamamen etkisi altına alan hijyen kuralları, iş yerlerinde de başlıca kural haline geldi. Olabildiğince temaslı çalışma düzeninden sıyrılmak için sosyal mesafeli ve temassız teknolojilerin kullanıldığı çalışma modelleri benimsenmeye başlanıyor. Sosyal mesafe uygulamak ve maskeli çalışmak artık bir alışkanlık haline geldi.

Tüm bu alışkanlıklar, koronavirüs aşısının bulunması ile son bulacak mı bilinmez ama yapılan araştırmalar birçok insanda bulaşıcı hastalık fobisi geliştiğini gösteriyor. Özellikle esnek ve hibrit çalışma modellerine alışan şirketler ve çalışanlar "yeni dünya düzeni"nde çalışma modeli olarak bu tarzı benimsemeye devam edecek gibi görünüyor.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Seyahat Sırasında Çocuklarımızı Salgın Hastalıklardan Korumak İçin Ne Tür Önlemler Almalıyız?

Salgın Sürecinin İş Performansınızı Etkilemesine İzin Vermeyin!

Salgın Hastalıklara Karşı Evimizde Almamız Gereken Önlemler Nelerdir?

Salgın Hastalıklara Karşı Korunmak İçin Edinmeniz Gereken 8 Hijyen Kuralı

Koronavirüs Sonrasında İş Yaşamımızda Yaşanan 6 Değişiklik