BLOG
- ELİTE WORLD HOTELS & RESORTS
- BLOG
- MASALARI SÜSLEYECEK LEZZETLİ MEZE TARİFLERİ
Masaları Süsleyecek Lezzetli Meze Tarifleri
Türk mutfağında oldukça geniş bir yere sahip olan mezeler yediden yetmişe pek çok kişinin severek tükettiği lezzetler arasında yer alıyor. Siz de evinizde aileniz ya da misafirleriniz için birbirinden lezzetli mezeler hazırlamak ister misiniz? O hâlde bu yazımızda sohbetlerinizi daha keyifli hâle getirecek ve tadı damaklardan silinmeyecek meze tarifleri sizi bekliyor.
Zeytinyağlı Fava Tarifi
Malzemeler
- 2 su bardağı kuru bakla
- 4 su bardağı sıcak su
- 1 adet büyük boy kuru soğan
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- Yarım limon suyu
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 küp kesme şeker
- Bir tutam dereotu
Hazırlanışı
- Soğanları küp küp doğrayıp tavaya koyun. Tavanın içerisine zeytinyağı ekleyerek soğanları kavurmaya başlayın.
- Soğanlar hafif pembeleşince üzerine baklaları ilave edin. Daha sonra 3 su bardağı sıcak su, kesme şeker ve limon suyu ekleyin. Baklalar yumuşayana kadar orta ateşte pişirin.
- Baklaların su çekme durumuna göre tavaya daha fazla sıcak su ilave edebilirsiniz.
- Baklalar yumuşayınca karışımı blendera döküp çekin ve püre kıvamına getirin.
- Karışımı uygun bir tabağa koyarak buzdolabında en az 2 saat dinlendirin.
- Favayı isteğe göre bir kase içerisinde veya dilimlenmiş olarak üzerine zeytinyağı ve dereotu ekleyerek servis edebilirsiniz.
Babagannuş Tarifi
Malzemeler
- 3 adet patlıcan
- 4 adet yeşil biber
- 3 adet kırmızı kapya biber
- 2 adet domates
- 2-3 diş sarımsak
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
Hazırlanışı
- Domatesleri, patlıcanları, yeşil ve kırmızı biberleri tavada közleyin.
- Közlediğiniz sebzeleri derin bir kaseye alın ve üzerini streç filmle kapatıp bir süre dinlendirin.
- Dinlendirdiğiniz sebzelerin kabuklarını soyun. Daha sonra sebzeleri bıçak yardımıyla ince ince doğrayın.
- Doğradığınız sebzeleri bir servis tabağına alın.
- Sos için sarımsakları ezin ve bir kaseye alın. Ardından zeytinyağı, tuz ve nar ekşisi ekleyip karıştırın.
- Hazırladığınız sosu sebzelerin üzerine gezdirin ve karıştırarak servis edin.
Sarımsaklı Midye Tarifi
Malzemeler
- Yaklaşık 800 gram temizlenmiş iç midye
- Bol miktarda sarımsak
- Zeytinyağı
- Tuz
Hazırlanışı
- Tavaya bol zeytinyağı dökün.
- Yıkayıp süzdüğünüz iç midyeleri de tavaya ekleyip yüksek ateşte hafifçe karıştırarak 5-6 dakika pişirin.
- Sarımsakları bir kabın içine koyduktan sonra biraz tuz ekleyip ezin ve tavaya atın. Midyelerle birlikte yaklaşık 1 dakika daha pişirmeye devam edin.
- Pişen midye ve sarımsakları servis tabağına alın. Üzerine zeytinyağı gezdirerek sıcak bir şekilde servis edin.
Pastırmalı Humus Tarifi
Malzemeler
- 2 su bardağı nohut
- 2-3 dilim pastırma
- 4-5 yemek kaşığı tahin
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- Yarım limonun suyu
Hazırlanışı
- Nohutları ıslatıp haşlayın, ardından haşlanmış nohutların kabuklarını güzelce soyun.
- Pastırma dışındaki tüm malzemeleri mutfak robotunda çekin. Bu noktada humusun kıvamını istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.
- Çektiğiniz karışımı servis tabağına yayın.
- Pastırmaları doğrayın. Küçük bir tavanın içerisine zeytinyağı ekleyip pastırma dilimlerini 1-2 dakika kadar pişirin.
- Pişirdiğiniz pastırmaları humusun üzerine koyarak sıcak servis edin.
Köpoğlu Tarifi
Malzemeler
- 2 adet patlıcan
- 3 adet yeşil sivri biber
- 1 adet büyük domates
- 1 diş sarımsak
- 4 yemek kaşığı süzme yoğurt
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 adet küp şeker
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
Hazırlanışı
- Patlıcanları alacalı şekilde soyun ve küp küp doğrayın.
- Sivri biberleri ortadan ikiye bölün.
- Derin bir tavaya yağ koyup kızdırın. Yağ kızınca patlıcanları ve biberleri ekleyip kızartın.
- Kızaran sebzeleri fazla yağın süzülmesi için kâğıt havlu serdiğiniz servis tabağına alın.
- Sosu için domateslerin kabuklarını soyup rendeleyin.
- Bir tavada zeytinyağını ısıtın ve içine salçayı koyup kavurun. Daha sonra rendelenmiş domatesleri de ekleyerek pişirmeye devam edin.
- Şeker, tuz ve karabiberi de tavaya ilave ederek sosu kıvamı koyulaşana kadar pişirin.
- Kızarttığınız patlıcanları ve biberi servis tabağına koyun.
- Sarımsakları ezip süzme yoğurdun içerisine koyun ve karıştırın.
- Sarımsaklı yoğurdu sebzelerin üzerini kaplayacak şekilde dökün.
- Yoğurdun üzerine de hazırladığınız domates sosunu döküp servis edin. Afiyet olsun!
Elite World Hotels & Resorts'ta Eşsiz Bir Lezzet Deneyimi: MezeFest
The Grill restoranın yer aldığı Elite World Grand İstanbul Küçükyalı, Elite World Grand İstanbul Basın Ekspres, Elite World İstanbul Florya, Elite World Grand Sapanca ve Elite World Van adlı otellerimizde birbirinden lezzetli mezeleri keşfedebileceğiniz MezeFest sizi bekliyor.
MezeFest kapsamında içeceğinize eşlik edecek sıcak ve soğuk mezelerin tadına bakabilirsiniz. Elite World Hotels & Resorts'un alanında uzman şefleri tarafından hazırlanan Girit ezmesi, Sisam köz biberli ezme, Ermeni pilakisi, vişneli yaprak sarması, tarhunlu marin levrek, Sömbeki borani, bakla ezmesi gibi birçok soğuk meze misafirlerin beğenisine sunuluyor. Ayrıca Süryani yaprak ciğer, şiş chili biber soslu Suvlaki, domates soslu Kefdedakia ve kavurmalı Humus gibi sıcak meze seçenekleri de bulunuyor. Siz de MezeFest ile ilgili daha detaylı bilgi almak ve eşsiz bir lezzet deneyimi yaşamak için Elite World Hotels & Resorts ile iletişime geçebilirsiniz.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:
- Mutlaka Yenmesi Gereken Fransız Yemekleri
- Karadeniz Bölgesinden Damak Çatlatan 10 Lezzetli Yemek
- Dillere Destan Lezzetiyle Hatay Sofrasından 10 Yemek
- 9 Geleneksel Türk Tatlısı ve Hikayeleri
- İstanbul'da Baklava Yapan En İyi 7 Mekan