BLOG

BLOG

MEVSİM DEĞİŞİMİNDE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİZİ GÜÇLENDİRECEK 13 BESİN


Sıcaklıkların değiştiği mevsim geçişlerinde bünyemiz ne yazık ki hastalıklara karşı daha savunmasız oluyor. Bu noktada yapılması gereken en önemli şey ise bağışıklık sistemini güçlü tutarak mevsim değişimlerinde vücudumuzu desteklemek oluyor. Bağışıklık sisteminin güçlü tutulmasının yolu da dengeli ve yeterli bir beslenme programından geçiyor. Bolca su içerek, vitamin ve mineral yönünden zengin besinler tüketerek bağışıklık sisteminizi kolayca destekleyebilirsiniz. Özellikle demir, çinko, selenyum, A, C, D ve E vitaminlerini barındıran besinleri öğünlerinize ekleyerek sağlığınızı koruyabilirsiniz. İşte mevsim değişimlerine karşı bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan besinler:

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın:  Enerji Veren Kahvaltı Nasıl Yapılır?

1. Nar

Düşük kalorisi ve çokça lif içermesi ile bilinen nar oldukça yararlı bir meyve. Antioksidan kaynağı olan bu lezzet deposu A ile C vitamini, folat ve flavonoid yönünden de oldukça zengin. Mevsim değişimi sürecinde ara öğünlerinizde yoğurdun içerisine ekleyerek nar tüketimini arttırabilirsiniz. Ayrıca ana öğünlerdeki salatanızın üzerine ilave ederek de narı beslenme düzeninize dahil edebilirsiniz.

 

2. Ispanak

Ispanak A ile C vitamini ve demir yönünden adeta bir hazine. Haftada 2 kez öğünlerinize ıspanağı dahil ederek bağışıklık sisteminizi mevsim geçişlerinde destekleyebilirsiniz.

 

3. Karnabahar

Karnabahar antioksidan yönü kuvvetli olan bir sebze. Bunu da içeriğindeki izotiyosiyanat ve glukosinolat adı maddelere borçlu. Bunların yanı sıra bünyesindeki C vitamini, karotenoid ve flavonoid ise kansere karşı koruma kalkanı oluşturarak bağışıklık sistemini destekliyor. Uzmanlar, mevsim geçişlerinden olumsuz etkilenmemek için haftada 2 veya 3 kez karnabahar tüketmenizi tavsiye ediyor.

 

4. Bal Kabağı

Bal kabağında bol miktarda A, C, E vitamini, folat ve çinko bulunuyor. Bu maddeler sayesinde vücutta soğuk algınlığı ve mevsim geçişlerinde ortaya çıkan vücut kırgınlıklarına karşı etkili bir kalkan oluşturuyor. Ayrıca beta karoten yönünden zengin olmasıyla yüklü miktarda antioksidan barındırdığı için bağışıklık sistemine de destek oluyor. Lifli yapısıyla öne çıkan bal kabağını tüketerek sindirim sisteminizi rahatlatabilir, toksinleri vücudunuzdan daha kısa sürede atabilirsiniz.

 

5. Pancar

Pancar bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek soğuk algınlığını önlemede önemli bir besin kaynağı. İçeriğindeki betalain adlı antioksidan sayesinde vücudun hastalığa yol açan toksinlerden arınmasını sağlıyor. A ile C vitamini ve kolat ile çinkoyu da barındıran pancarı özellikle mevsim değişimi zamanlarında salatalarınızdan eksik etmemelisiniz.

 

6. Badem, Ceviz ve Fındık

En sevilen kuru yemişler arasında yer alan badem, ceviz ile fındık bağışıklık sisteminin sağlam savunucuları olarak öne çıkıyor. Her gün 2 adet ceviz, 10 adet çiğ badem ve fındığı ara öğünlerinizde tüketerek bağışıklık sisteminizi destekleyebilir, mevsim geçişlerinde soğuk algınlığından korunabilirsiniz. İçeriğindeki A ve E vitamini ile günlük antioksidan ihtiyacınızın önemli bir kısmını karşılayabilirsiniz. Yağ asitleri ve flavonoid sayesinde de vücudunuzu hastalıklara karşı koruma altına alabilirsiniz.

 

7. Sarımsak

Sarımsak antiviral ve antibakteriyel özelliklere sahip olmasıyla öne çıkan bir besin maddesi. Özellikle kış aylarında ve mevsim değişimlerinde sarımsak tüketerek viral enfeksiyonlardan korunabilir, bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz. Bünyesindeki C vitamini, potasyum, kalsiyum ve selenyum ile bağışıklık hücrelerinizin çoğalmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için her gün 2 diş sarımsak tüketmeniz yeterli.

 

8. Turunçgiller

C vitamini deposu olarak tanınan turunçgiller özellikle kış aylarında adeta bir grip savar olarak etkinlik gösteriyor. Yalnızca C vitamini değil, fazla miktarda A vitaminini de barındıran portakal, mandalina, limon ve greyfurtu mutlaka beslenme düzeninize dahil etmelisiniz. Bu meyveler sayesinde vücut direncinizi arttırarak mevsim geçişlerinde soğuk algınlığı ile gripten bünyenizi koruyabilirsiniz. Her gün 2 küçük boy mandalina ve 1 orta boy portakal tüketerek bağışıklık sisteminize yardımcı olabilirsiniz.

 

9. Mantar

Mantar, selenyum ve beta glukan yönünden fazlasıyla zengin. Söz konusu her iki etken madde sayesinde beyaz kan hücrelerinin etkinliğini arttıran sitokin üretimini destekleyerek enfeksiyonlar ile mücadele edebilirsiniz. Sahip olduğu antimikrobiyal liflerden yararlanarak sindirim sisteminizi hızlandırıp bağışıklık sisteminize destek olabilirsiniz.

 

10. Somon

Yapılan bilimsel araştırmaların sonuçlarına göre D vitamini yoksunluğu çeken kişilerin üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riskinin daha yüksek olduğu görülüyor. D vitamini yönünden oldukça kuvvetli olan somonu düzenli olarak tüketerek vücudunuzdaki D vitamini düzeyini yükseltebilirsiniz. Bunun için haftada 1 veya 2 kez somon tüketebilirsiniz.

 

11. Yoğurt ile Kefir

Bilindiği üzere bağışıklık sisteminin en önemli parçalarından birisi sindirim sistemi. Sindirim sistemini toksinlerden arındırarak bağışıklık sistemine yardımcı olabilirsiniz. Bunun için yüksek oranda probiyotik içeren ve fermente özelliklere sahip olan yoğurt ile kefiri beslenme düzeninize eklemelisiniz.

Her gün 2-3 porsiyon yoğurt ile kefiri ana ve ara öğünlerinizde dengeli olarak tüketirseniz bağışıklık sisteminizi mevsim geçişlerinde güçlendirebilirsiniz. Yoğurt ve kefiri düzenli olarak tüketmeyi alışkanlık haline getirmeniz sonucunda bağırsak florasının toksinlerden arındığını, sindirim sisteminizin hızlandığını görebilirsiniz. Böylelikle mevsim değişim dönemlerinde vücudunuzu soğuk algınlığı ve gripten rahatça koruyabilirsiniz.

 

12. Çilek

Çilek en önemli antioksidan kaynaklarından birisi olan C vitamini açısından zengin meyvelerden biri. Bu özelliği sayesinde mevsim değişim dönemlerinde yakalanılan grip ile soğuk algınlığının şiddetini düşürebilir, bağışıklık sisteminize yardımcı olabilirsiniz.

 

13. Bal

Güçlü bir antioksidan kaynağı olan bal aynı zamanda antimikrobiyal özellikler de gösteriyor. Böylece vücudun virüs, mantar ve bakteriyle savaşmasını kolaylaştırıyor. Mevsim değişim dönemlerinde bal tüketmeye özen göstererek bağışıklığınızı destekleyebilirsiniz.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Sonbaharda Tüketebileceğiniz Lezzetli ve Sağlıklı 8 Mevsim Meyve ve Sebzesi

Bahar Aylarında Nasıl Beslenmeliyiz?

İlkbaharın Gelişini Müjdeleyen 8 Sağlıklı Yiyecek

Yaz Aylarında Sindirim Sistemimizi Korumak için Nasıl Beslenmeliyiz?

Sağlıklı Bir Yaşam İçin Beslenme Tüyoları