BLOG

BLOG

Mevsim Sebze ve Meyveleriyle Yapabileceğiniz Lezzetli Atıştırmalıklar


meyve sebze atıştırmalık karışım

Yaz mevsiminin bitişiyle birlikte sonbaharın güzelliğini kucaklamanın zamanı geliyor. Sıcacık tutan kazaklar ve inceden yağan yağmurun yanı sıra bu mevsim, keyifli atıştırmalıklar hazırlamak için bol miktarda sebze ve meyveye sahip. Böylesine güzel bir mevsimde sizler de sonbahar sebze ve meyvelerini kullanarak ağız sulandıran lezzetli atıştırmalıklar yapabilirsiniz. İster sakin bir gece geçiriyor ister sonbahar temalı bir buluşmaya ev sahipliği yapıyor olun, vereceğimiz bu tariflerle lezzet dolu anlar yaşayacaksınız!

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın:  İlkbahar Meyveleri Ve Sebzeleri

Tatlı ve Tuzlunun Mükemmel Uyumu: Ayva Dolması

Ayva her ne kadar tatlı tariflerle özdeşleştirilse de ayva dolması bu inancı kökten sarsabilir. Tatlı ve tuzlunun mükemmel uyumuyla damaklara ve göze hitap eden ayva dolmasını oldukça pratik bir şekilde hazırlayabilirsiniz. 

MALZEMELER:

  • 200 gram kıyma
  • 3 adet ayva
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 adet kuru soğan
  • 1'er çay kaşığı tuz, karabiber ve yenibahar
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 7 dal taze maydanoz
  • 4 yemek kaşığı pekmez
  • 2 su bardağı su

HAZIRLANIŞI:

  • Ayvaların üst kısmını kapak oluşturacak şekilde yuvarlak olarak kesin.
  • Ayvanın sabit durmasını sağlamak için altını kesin. Kestiğiniz ayvaların içini güzelce oyun.
  • Ayvaların kararmaması için limonlu su hazırlayın ve kapaklarıyla birlikte ayvaları suda bekletin.
  • Bir taraftan kıyma, pirinç, doğradığınız soğan ve baharatları harç olacak şekilde yoğurun.
  • İçini oyduğunuz ayvaları harçla doldurup tencereye oturtun.
  • Nar ekşisi ve pekmezi ayvaların üzerinde gezdirerek dökün ve ayvaların kapaklarını kapatın.
  • Tencereye 2 bardak su koyun ve orta ateşte pişirmeye başlayın.
  • Su fokurdamaya başlayınca altını kısın ve ayvalar yumuşayıncaya kadar pişirin.
  • Piştikten sonra üzerine ince ince kıydığınız maydanozları ekleyerek servis yapın.

 

Hafiflik ve Lezzetin Buluşması: Kereviz Salatası

Çorbasından yemeğine kadar sofralarda sevilerek tercih edilen kereviz, salata olarak çiğ tüketilmeye uygun bir sebze. Düşük kalorili olması ve besleyici özelliğiyle siz de kereviz salatasını deneyebilirsiniz.

MALZEMELER:

  • 2 büyük boy kereviz
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 limonun suyu
  • Toz kırmızı biber
  • 2 yemek kaşığı mayonez
  • Bir avuç iri kıyım ceviz

Üzeri İçin:

  • 2 dal maydanoz
  • Taze nane yaprakları
  • 3 sivri biber

HAZIRLANIŞI:

  • Kerevizleri güzelce soyup rendeleyin.
  • Zeytinyağı, mayonez, limon suyu ve toz kırmızı biberi bir kapta karıştırın.
  • Kerevizi karışımın üzerine dökün.
  • İri kıyılmış cevizleri hazırladığınız salatayla karıştırın. 
  • İnce ince doğradığınız sivri biber, maydanoz ve nane yapraklarını da üzerine ekleyerek karıştırın ve servis edin.

 

Yoğurdun Renkli Dünyası: Ispanaklı Havuçlu Yoğurt

meyve sebze atıştırmalık

Yoğurt, yemeklere iyi bir eşlikçi ve pratik tariflerin vazgeçilmez yardımcılarından birisi. Yoğurtla hazırlayacağınız bu salata ise hem lezzetli hem hafif olmasıyla dikkat çekiyor. Üstelik sonbaharın en sevilen sebzelerinden ıspanak ve havucu da sizlere bir arada sunuyor.

MALZEMELER:

  • 300 gram ıspanak
  • 4 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 2 adet havuç
  • Tuz
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 diş sarımsak

Üzeri İçin:

  • Kırmızı pul biber
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3-4 adet ceviz içi

HAZIRLANIŞI:

  • Ispanakları doğrayıp havuçları rendeleyin.
  • Tencerede havucu zeytinyağı ile soteledikten sonra ıspanak ve tuzu da ekleyip suyunu çekene kadar ateşte pişirin.
  • Derince bir kasede yoğurdu, ezdiğiniz sarımsakları ve tuzu karıştırın.
  • Önceden hazırlayıp soğuttuğunuz ıspanaklı havuçlu soteyi yoğurtla karıştırın.
  • Ayrı bir cezvede zeytinyağı, ceviz ve pul biberi kızdırın ve hazırladığınız yoğurtlu karışımın üstünde gezdirdikten sonra servis yapın.

 

Bir Sonbahar Klasiği: Sütlü Kabak Tatlısı

meyve sebze atıştırmalık

Bal kabağının çıtır çıtır ve ağızda eriyen hâli sütün dengeleyici tadıyla buluştuğunda ortaya enfes bir tatlı çıkar: sütlü kabak tatlısı. Yapımı oldukça kolay olan bu tatlı damağınızda enfes bir lezzet bırakacak!

MALZEMELER:

  • 1,5 kg ayıklanmış bal kabağı
  • 1 bardak süt
  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı un
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ

HAZIRLANIŞI:

  • 1,5 kg bal kabağını küp küp doğrayıp bir tencereye aktarın ve üzerine 2,5 kg toz şekeri dökün.
  • Bir gün boyunca beklettikten sonra suyunu bırakan kabakları orta ateşte yumuşayıncaya kadar pişirin.
  • Bir kapta süt, un ve sıvı yağı karıştırın. Elde ettiğiniz karışımı kabağa ilave edin.
  • İyice kaynadıktan sonra tencerenin altını kapatın ve kabakları fırın kabına alın.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kabakların üstü çıtır çıtır olana kadar tekrar pişirin. 
  • Fırından çıkardığınız çıtır kabak tatlısını dilerseniz ceviz ve tarçınla süsleyerek servis yapın.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: