BLOG
- ELİTE WORLD HOTELS & RESORTS
- BLOG
- SERİN HAVALARDA İÇEBİLECEĞİMİZ HEM SAĞLIKLI HEM LEZİZ 8 ÇAY TARİFİ
SERİN HAVALARDA İÇEBİLECEĞİMİZ HEM SAĞLIKLI HEM LEZİZ 8 ÇAY TARİFİ
Havalar serin ve sıcak bir içeceğe mi ihtiyacınız var? Özellikle kış aylarında aklınıza ilk olarak sıcak çikolata gibi kalorisi yüksek içecekler gelebilir ama bu listede sıraladığımız birbirinden lezzetli tarifler ile çok daha sağlıklı alternatifler oluşturabilirsiniz. İşte bağışıklık artırıcı, soğuk algınlığından koruyan, sağlıklı ve sağlıklı olduğu kadar da lezzetli olan 8 çay tarifi!
Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın: Ödem Atıcı Çay Tarifleri Nelerdir?
1. Ev Yapımı Lezzetli Chai Tea
Bu harika lezzete sahip kış çayı son yıllarda oldukça popüler. Kafelerin en popüler içecekleri arasında olan bu harika çayı evde kendiniz de kolayca hazırlayabilirsiniz.
Malzemeler:
3 bardak süt (tercihinize göre hayvansal ya da bitkisel sütlerden biri)
1 bardak su
3 adet poşet siyah çay
1 yemek kaşığı bal
5 adet karanfil
6 adet tane karabiber
1 adet çubuk tarçın (ezilmiş olacak)
Yarım çay kaşığı öğütülmüş zencefil
Yapılışı:
Poşet çay hariç tüm malzemeleri bir tencereye alıp kaynatın.
Ateşten aldığınız tencereye poşet çayları ekleyin ve 5-7 dakika bekleyin.
Süzerek uzun bardaklarda servis edin.
2. Portakallı-Zencefilli Kış Çayı
Portakal önemli bir C vitamini kaynağı. Zencefil de özellikle vücuttaki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan mucizevi bir besin. Bu ikisini harika bir kış çayında birleştirebilirsiniz. Tarifimiz 2 kişilik…
Malzemeler:
Yarım portakal (beyaz zar kabuğu da dahil olmak üzere soyulmuş olmalı)
Yarım portakalın suyu
Yarım çay kaşığı öğütülmüş zencefil
1 adet çubuk tarçın
2 adet poşet siyah çay
2 çay bardağı kaynar su
Yapılışı:
Poşet çayları, zencefil ve tarçını 5 dakika kadar kaynamış suda bekletin.
Portakal suyu ve portakal kabuklarını ekleyerek karıştırın ve lezzetli içeceğin tadını çıkarın.
3. Bağışıklık Güçlendiren Zerdeçal-Zencefil Çayı
Bağışıklık sistemi destekleyen ve anti-enflamatuar etki gösteren bu çay tarifi, soğuk kış aylarında sağlıklı kalmanın, nezle ve griple savaşmanın en iyi yollarından biri. Hazırlanışı da bir o kadar kolay.
Malzemeler:
3 dilim taze zencefil kökü
3 dilim taze zerdeçal (rendelenmiş)
5 bardak su
3-4 adet karabiber
1 limon kabuğu (rendelenmiş)
1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı
1 limon suyu
Yapılışı:
Tencereye suyu koyun, zerdeçal, zencefil, karabiber taneleri ve limon kabuğunu ekleyin.
Su kaynamaya başlamadan hemen önce altını iyice kısın ve 5 dakika kadar pişirin.
Hindistan cevizi yağını ve limon suyunu ekleyin, karışım ılık bir hal aldıktan sonra balla karıştırıp içebilirsiniz.
4. Yatıştırıcı Ada Çayı
Basit bir ada çayı yapmak kolay ama ada çayını daha rafine ve lezzetli bir şekilde hazırlamanın yolunu öğrenmek ister misiniz?
Malzemeler:
Yarım tatlı kaşığı kuru ada çayı
Yarım tatlı kaşığı kuru kekik
Yarım tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
Yarım limon suyu
1.5 bardak sıcak su
Yapılışı:
Sıcak suyu, ada çayı, kekik ve limon kabuğu rendesini cezvede karıştırın.
Üzerini örterek 5-10 dakika demlenmesini bekleyin.
Bir fincana süzün ve tatlandırmak için çok az bal ekleyin.
5. Rezeneli Naneli Yeşil Çay
Bu ferahlatıcı içeceğin en önemli özelliklerinden biri de sindirime yardımcı olan rezene içermesi.
Malzemeler:
Bir bardak sıcak su
1 adet poşet yeşil çay
Yarım çay kaşığı rezene tohumu
Yarım çay kaşığı kuru nane
Yapılışı:
Tüm malzemeleri 3-4 dakika kadar sıcak suyun içinde bekletin.
Demlendikten sonra süzerek için.
6. Ballı Yeşil Çay
Antioksidan dolu yeşil çayın en lezzetli hali belki de bu şekli. Tarifi portakal, limon ve balla tatlandırarak harika bir lezzete ulaşmak mümkün.
Malzemeler:
1 bardak su
Şeritler halinde kesilmiş yarım limonun kabuğu
Şeritler halinde kesilmiş yarım portakalın kabuğu
1 adet poşet yeşil çay
2 çay kaşığı bal
Yapılışı:
Bir tencereye suyu, limon kabuğu şeritlerini ve portakal kabuğu şeritlerini koyun.
Kaynama noktasına getirip altını kısın.
10 dakika sonra limon ve portakal kabuklarını çıkarın.
Demlediğiniz yeşil çayı ve balı ekleyin.
7. İç Isıtan Vanilya Çayı
Bu çay, günün her saatinde içinizi ısıtacak türden. Vanilya ve baharatların lezzetli bir karışımından oluşuyor.
Malzemeler:
1 bardak sıcak su
1 adet portakallı poşet çay
2 yemek kaşığı süt
1 tatlı kaşığı beyaz şeker
Yarım çay kaşığı vanilya özü
Yarım çay kaşığı toz tarçın
Yapılışı:
Portakallı çayı sıcak suyun içinde demleyin ve poşeti çıkarın.
Çayın içine süt, şeker, vanilya özü ve tarçını karıştırarak sıcak bir şekilde servis yapın.
8. Eklem Sağlığı İçin Badem Yağlı Zerdeçal Çayı
Sağlığa önemli faydaları olan rahatlatıcı bir içecek istediğinizde bu çay kurtarıcınız olacak.
Malzemeler:
4 yemek kaşığı öğütülmüş zerdeçal
1/4 bardak su
1 bardak süt (soya sütü veya diğer hayvansal sütlerden biri)
1 tatlı kaşığı badem yağı
1 tatlı kaşığı bal
Yapılışı:
Küçük bir tencerede suyu ve öğütülmüş zerdeçalı karıştırın.
Kaynadıktan sonra hafifçe kısarak bir macun oluşana kadar pişirin.
Her bir fincan için bu karışımdan 1 çay kaşığı kullanın.
Ayrı bir tencerede zerdeçal ezmesi, süt, badem yağı ve balı ekleyin, kaynadıktan sonra içebilirsiniz.