BLOG

BLOG

SEYAHAT EDERKEN KULLANACAĞINIZ VASITAYA GÖRE YOLCULUK SIRASINDA ALMANIZ GEREKEN HİJYEN ÖNLEMLERİ


Pandemi, dünya genelindeki etkisini sürdürürken insanlık olarak yeni normale alışmaya çalışıyoruz. Bütün bir baharı evde geçirdikten sonra yeni normalle birlikte seyahatler de başladı. Seyahatlerde tedbiri elden bırakmamak hem bizim sağlığımız hem de toplum sağlığı için en iyi tercih olacaktır. Sağlığımızı korumak için seyahat öncesinde ve sonrasında alınması gereken önlemler nelerdir, seyahatlerimizde kullandığımız ulaşım araçlarında nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Konuyu detaylı bir şekilde incelemeye ne dersiniz?

Seyahat etmeye karar verdikten sonra yapılması gereken en önemli şeylerden biri, HES kodu almak. Hayat Eve Sığar mobil uygulaması üzerinden ya da SMS ile alınabilen bu kod, sistemde kayıtlı bir hasta olmadığınızı ve seyahat edebilir durumda olduğunuzu gösteren bir belge niteliğinde. Bu kod olmadan seyahate çıkmak şu anda yasak. Biletinizi alırken ve/veya araca binerken görevlilere bu kodu göstermekle yükümlü olduğunuzu hatırlatalım.

 

Uçak Seyahatinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uçak seyahati

Uçaklarda pek çok insanla bir arada olmak, özellikle uzun bir seyahat söz konusu olduğunda, sizi korkutabilir. Ancak uçakların içerisinde kabin havasının temizlenmesini sağlayan HEPA filtreler mevcut. Bu filtreler havadaki kimyasal, toz, mikroskobik partikül ve mikropları filtreleyerek temiz bir hava sunulmasını sağlıyor. Ayrıca uçak içi kabinler, belirli aralıklarla dezenfekte edildiği için endişeden uzak durarak zihninizi yormamaya çalışmalısınız. Kişisel önlemlerin de alınmasıyla birlikte riski en aza indirmek mümkün.

Uçak ile seyahat edecekseniz havalimanında ve uçakta sosyal mesafeye dikkat etmelisiniz.

Yolculuk boyunca maske takmalı ve yanınızda yedek bir maske bulundurmalısınız. Gerekirse eldiven ve siperlik de takmalısınız.

Maskeyi burun, ağız ve çeneyi kapatacak şekilde takmalısınız.

Bilet alırken pencere tarafındaki koltukları seçmek, en azından bir tarafınız boş olacağı için, daha sağlıklı bir tercih olacaktır.

Sık kullanılan yüzeylerle mümkün olduğunda az temas etmeli ve ellerinizi yüzünüze götürmekten kaçınmalısınız.

Yolculuk öncesinde bağışıklığınızı artırmak için birkaç gün öncesinden vitamin takviyesi almaya başlayabilirsiniz.

Yolculuk boyunca bol su içerek uçak içindeki az nemli ortamın boğazınızı kurutup, enfeksiyona açık hale getirmesini engelleyebilirsiniz.

 

Otobüs Seyahatinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Otobüs Seyahatinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Otobüs seyahatlerinde araçların içi, HEPA filtreye sahip sistemler bulunmaması sebebiyle uçak kadar steril olmayabilir. Ancak yolcu sayısının toplam yolcu kapasitesinin altına düşürülmesi, araç içi dezenfekte sıklığının artırılması ve bagajların dezenfekte edilerek araç içine alınması gibi uygulamalar ve yolcuların kişisel önlemleriyle seyahat daha güvenli hale gelir.

Etrafa mümkün olduğu kadar az dokunmanız, sık sık ellerinizi dezenfekte etmeniz sizi virüsten koruyacaktır. Ayrıca ellerinizle ağız, burun ve göz gibi virüsün vücuda giriş yaptığı noktalara dokunmaktan da kaçınmalısınız.

Dezenfektanlar ya da alkol içerikli ıslak mendillerle koltuğun etrafını ve temas edebileceğiniz yerleri dezenfekte edebilirsiniz.

Mola esnasında ortak kullanım alanlarından biri olan tuvaletleri kullanmaktan kaçınmalısınız. Eğer kullanırsanız ellerinizi 20 saniye boyunca bol su ve sabunla yıkadıktan sonra hiçbir alana temas etmemeniz gerekiyor.

Otobüse binerken ve otobüsten inerken mümkün olduğunca az kişiyle temas etmeli, insanlarla çok fazla yüz yüze gelecek şekilde konumlanmamalı ve 2 metre kuralına uyarak sosyal mesafenizi korumalısınız.

 

Tren Seyahatinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tren Seyahatinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Otobüs için geçerli her kural ve önlem, tren için de geçerlidir. Uçak harici taşıtlarda havanın büyük oranda filtrelenmesini sağlayan sistemler bulunmadığı için bu taşıtları kullanırken dikkatli olmak gerekir. Eller sık sık dezenfekte edilmeli, gerekli durumlarda eldiven kullanılmalı, maskeler muhakkak ağız, burun ve çeneyi kapatacak şekilde takılmalıdır.

 

Kişisel Araçla Yapılan Seyahatte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kişisel Araçla Yapılan Seyahatte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kişisel araçlarınızda, aynı evi paylaştığınız ve düzenli temas halinde bulunduğunuz insanlarla seyahat etmenizde herhangi bir risk yok. Ancak başka bir kişinin arabanıza binmesi durumunda arabada bulunan herkesin maske takması gerekir. Direksiyon, vites ve kapı kolları gibi alanları arabaya bindiğinizde dezenfekte etmelisiniz. Aracı sizden başkası kullanmasa bile gün içerisinde virüslü bir alana dokunmuş olma ihtimaline karşı bu önlemlerle kendinizi koruyabilirsiniz.

Unutmayın, tedbirde gösterdiğiniz bir anlık esneklik sadece sizi değil, temasta olduğunuz ya da olacağınız tüm insanları tehlikeye atabilir. Hayalini kurduğumuz güzel günlere daha hızlı bir şekilde kavuşmak için kurallara uymamız, toplumsal sağlığın korunması için üzerimize düşenleri bir görev olarak görmemiz gerekiyor.