BLOG

BLOG

SONBAHARDA HASTALIKLARDAN KORUNMAK İÇİN ALMANIZ GEREKEN ÖNLEMLER


Sonbahar; yer yer güneşin, yer yer yağmurun görüldüğü bir geçiş mevsimidir. Havanın bu denli tutarsız olması ise hastalıklara karşı savunmasız olmamıza neden olur. Çünkü bedenimiz bu mevsimde, uyum konusunda sıkıntılar yaşamaya başlar. Bu yüzden sonbahar, sağlığımız için yaptığımız yatırımları iki kat daha önemli kılar. Sonbaharda sağlıklı beslenilerek,bağışıklık sistemi özenli bir şekilde korunmalıdır. Peki sonbaharda hastalıklardan korunmak için almamız gereken önlemler nelerdir? İşte cevapları…

sonbaharda hastalıklardan korunmak

Sonbaharda hastalıklardan korunmak için neler yapılmalıdır?

Sonbaharda hastalıklardan korunmak

  • Birçok kişi, sonbaharda oluşan kasvetli ve yağmurlu havalarda şekerli gıdalar tüketmeye meyillidir. Doğru beslenmeden uzaklaşmanın vücut direncini düşüreceği unutulmayarak şekerli gıdalardan uzak durulmalıdır.
  • Bu dönemde B vitamini bakımından zengin kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllar, et ve süt ürünleri tüketmeye özen gösterilmelidir.
  • Birçok kişi, sonbahar mevsimi geldiği zaman vücutta su kaybının olmadığını düşünerek günlük ihtiyacı olan su miktarını tüketmez. Buna ek olarak sıcak içeceklere bir yönelim başlar. Kahve ve çay gibi içeceklerin su ihtiyacını karşılamadığının farkında olunmalıdır. Bu duruma ek olarak, çay ve kahve gibi içecekler vücutta su kaybına neden olabilmektedir.
  • Vücut, sonbaharda meydana gelebilecek gribal hastalıklara karşı mutlaka güçlendirilmelidir. Bu yüzden vitamin ve mineral alımı oldukça önemlidir. Başta C vitamini olmak üzere, her tür vitamin ve minerali içeren besinler tüketilerek çeşitlilik sağlanmalıdır.
  • Ciddi rahatsızlıkları ve serbest radikalleri önlemek için antioksidan kaynağı besinler sofradan eksik edilmemelidir.
  • Üşüme sorununu ortadan kaldırmak için aşırıya kaçılmayacak şekilde kekik, zencefil, zerdeçal ve karabiber gibi baharatlar yemeklerden eksik edilmemelidir. Tabii ki kişide herhangi bir mide problemi bulunuyorsa, baharatların kullanımında çok daha dikkatli olmak gerekir.
  • Sonbaharda beslenme kadar dikkat edilmesi gereken bir başka konu ise hijyendir. Sonbaharda gündelik alışkanlıkları düzenlemek, hastalıklardan korunmayı da beraberinde getirir. Vakit geçirilen ortam sık sık havalandırılmalıdır; el hijyeni ve kişisel hijyen oldukça önemlidir.
  • Grip ve nezlenin doğal ilaçları arasında domates, kayısı, elma, üzüm, nar ve portakal gibi besinler bulunmaktadır.
  • Sonbaharda kaliteli uykunun önemi iki katına çıkmaktadır. Çünkü uyku ve bağışıklık sistemi arasında güçlü bir bağ bulunmaktadır. Düzensiz ve kalitesiz uyuyan kişilerde bağışıklık sistemi sağlıklı çalışmayabilir ve enfeksiyon riski artabilir.
  • Sonbaharda omega- 3 desteği mutlaka sağlanmalıdır. Bu yüzden haftada 1- 2 defa balık tüketilmelidir. Bunların yanı sıra ceviz, badem ve tam tahıllı ürünler de tüketilebilir.
  • Ayrıca sonbaharda orta tempolu egzersiz, bir yaşam alışkanlığı haline getirilmelidir. Egzersiz bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi enerjiyi artırır.
  • Bu dönemde doğru kıyafet seçimine önem verilmelidir. Ne fazla ince ne de fazla kalın giyinilmelidir.
  • Birçok hastalığın ağızdan geçtiği unutulmamalıdır. Bu yüzden ağız ve diş sağlığına gereken önem verilmelidir.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: