BLOG

BLOG

VÜCUDUMUZDA KOLAJEN ÜRETİMİNİ ARTIRAN 10 YİYECEK


Yapısal bir tür protein olan kolajen, hücrelerin ve dokuların temel yapısını oluşturuyor. Birden fazla kolajen türü olsa da insan vücudunda tip 1, 2 ve 3 kolajeni üretiliyor. Ne yazık ki doğal bir süreç olan yaşlanmayla vücudun kolajen üretimi yavaşlıyor. İşte; bu yavaşlama, özelikle cilt yüzeyinde ince kırışıklıklarla kendini gösteriyor. Hâl böyle olunca cildin güzelliğini ve gençliğini korumak için kolajen destekleri tercih ediliyor. Oysa kolajen bakımından zengin gıdaları tüketerek vücudun kaybettiği bu proteini yerine koymak da mümkün. Üstelik bu gıdalar, dışarıdan alınan takviyelere kıyasla çok daha faydalı. Peki, kolajen üretimini arttıran süper gıdalar neler?

 

1. Kemik Suyu

Kemik Suyu

Kemik suyu; eklem, doku ve kemik sağlığı söz konusu olduğunda doğal bir şifa kaynağına dönüşüyor. Büyük ve küçükbaş hayvan kemiklerinin kaynatılmasıyla elde edilen kemik suyu; kalsiyum, magnezyum, kondroitin ve fosforun yanı sıra büyük oranda kolajen içeriyor. Geleneksel olarak çorba gibi sulu yemeklerde kullanılan kemik suyunu, farklı baharatlarla çeşnilendirerek tek başına tüketmek de mümkün oluyor. Ancak konunun uzmanları, kullanılan kemiğin niteliğinin kolajen kalitesini etkilediğinin altını önemle çiziyor. 

 

2. Doğal Beslenen Tavuk

Piyasada satılan kolajen içerikli besin takviyelerinin çoğu tavuktan elde ediliyor. Bunun sebebi, tavuğun bağ dokusu olarak gösteriliyor. Yapılan çeşitli araştırmalar da tavuk boynu ve kıkırdaklarında yer alan kolajenin artrit tedavisine yardımcı olduğunu gösteriyor. Vücudun doğal kolajen üretimini arttırmak için tavuğu özelikle derisiyle tüketmek gerekiyor.

 

3. Balık

Balık

Balık kolajeni; diğer tüm hayvansal kaynaklı kolajenlerden farklı olarak kemik, pul ve deride yoğunlaşıyor. Bu nedenle balık kolajeninden faydalanabilmek için balığı bütün olarak tüketmek gerekiyor. Uzmanlar, balık kaynaklı kolajen alımı için başta sardalya olmak üzere küçük balıkları tavsiye ediyor. 

 

4. Yumurta Beyazı

Yumurta akı, kolajenin ana bileşenleri olan prolin ile glisini içeriyor ve tek başına oldukça güçlü bir kolajen kaynağına dönüşüyor. Bu sebeple yumurtayı sofradan eksik etmemek gerekiyor.

 

5. Narenciyeler

Narenciyeler

Kolajen üretiminin başlayabilmesi için glisin ve prolin amino asitlerinin birleşmesi gerekiyor. Vücut, bu birleşim sonucunda ortaya çıkan prokolajen için C vitaminine ihtiyaç duyuyor. Yani kolajen bakımından zengin beslenirken mutlaka C vitamini de almak gerekiyor. C vitamini kaynaklarının başında elbette meyveler geliyor. Portakal, limon ve greyfurt gibi narenciyeler; içerdikleri yüksek oranda C vitamini sayesinde kolajen üretimine destek oluyor.

 

6. Sarımsak

Sarımsak, içeriğindeki kükürt sayesinde kolajenin parçalanmasını engelliyor. Ayrıca sülfür sayesinde besin yoluyla alınan kolajenin daha kolay sentezlenmesini sağlıyor. Hayvansal gıdalarda bulunmayan organosülfürü aktive ederek kolajen üretimini artırmak için yemeklerde sarımsağa sık sık yer vermek gerekiyor.

 

7. Yeşil Yapraklı Sebzeler

Sağlıklı ve dengeli bir beslenme biçimi için sık sık yeşil yapraklı sebzelerden tüketmek gerekiyor. Yapılan araştırmalar, yeşil yapraklı sebzelerin antioksidandan daha fazlasına sahip olduğunu gösteriyor. Ispanak, lahana ve pazı gibi sebzelerde bulunan klorofil; aynı zamanda kolajen üretimini arttırıyor.

 

8. Yeşil Çay

Yeşil Çay

İlerleyen yaşın yanı sıra stres, sigara kullanımı ve çevre kirliliği gibi dış etkenler; kolajen yıkımına sebep oluyor. Kolajen yıkımı, bağ dokusunun yapısal olarak çözülmesi sonucunda bu proteinin bozulması anlamına geliyor. Özelikle yeşil çayda bulunan fitobesinler, bu yıkımı engelleyerek kolajenin yapısını korumaya yardımcı oluyor. Benzer şekilde yaban mersini, kızılcık ve ahududu gibi meyveler de bitkisel fitobesin kaynakları olarak kolajen artışına katkıda bulunuyor.

 

9. Kaju Fıstığı 

İnsan vücudu kolajen üretiminde birçok vitamin ve minerale ihtiyaç duyuyor. Tıpkı C vitamini gibi çinko ve bakır mineralleri olmadan sağlıklı kolajen üretimi yapılamıyor. Kaju fıstığı, içerdiği yüksek oranda bakır ve çinko sayesinde mükemmel bir kolajen kaynağına dönüşebiliyor. Üstelik sadece bir avuç kaju fıstığı tüketmek, kolajen desteği sağlayabiliyor.

 

10. Fasulye

Yüksek amino asit içeriğiyle son derece önemli bir protein kaynağı olan fasulye, kolajen yapımında da önemli bir role sahip. İçerdiği yüksek oranda bakır ile kolajen üretimini arttıran bir besine dönüşüyor.