BLOG

BLOG

Yerel Lezzetler: Türkiye'nin Mutfağıyla Ön Plana Çıkan Şehirleri


Türk mutfağı birbirinden özel ve lezzetli yemekleriyle neredeyse tüm dünyaya nam salmış eşsiz bir mutfak. Ege Bölgesi'nden Karadeniz'e, İç Anadolu'dan Doğu Anadolu'ya kadar Türkiye'nin her bölgesi birbirinden lezzetli tarifleriyle yerel Türk mutfağını en iyi şekilde gözler önüne seriyor. Son yıllarda gastronomi alanında öne çıkan bazı şehirlerse yerli ve yabancı turistlere özel bir yemek deneyimi sunmayı ihmal etmiyor. Peki, yerel lezzetleriyle Türk mutfağında öne çıkan şehirlerimizi öğrenmeye ne dersiniz? O hâlde gelin, gastronomi dünyasında adından sıkça söz ettiren şehirleri birlikte inceleyelim.

 

Baklava Burada Yenir: Gaziantep

Akdeniz Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin birleşme noktasında yer alan Gaziantep, benzersiz mutfağıyla Türkiye'nin adından en çok söz ettiren illeri arasında yer alır. 2015 yılında UNESCO'nun gastronomi alanında Yaratıcı Şehirler Ağı'na dâhil edilen Gaziantep, yaklaşık 300 çeşit özgün yemek tarifine ev sahipliği yapıyor.

Gaziantep denilince herkesin aklına ilk olarak birbirinden lezzetli kebap çeşitlerinin, içli köfte ve baklavaların geldiğini söylemek mümkün. Yerli ve yabancı binlerce turist, bu eşsiz lezzetlerle dolu gastronomi turunu deneyimlemek için yıl boyunca Gaziantep’i ziyaret ediyor.

Dönemin Baharat ve İpek Yolu üzerinde yer alan stratejik konumu ve çok kültürlü yapısı Gaziantep'in bu denli zengin bir mutfak kültürüne sahip olmasının temelini oluşturuyor. Eğer Gaziantep'e yolunuz düşerse patlıcan kebabı, beyran, küşleme, katmer, yuvalama, nohut dürüm, ciğer kavurma gibi lezzetli yemekleri de mutlaka denemelisiniz.

 

Benzersiz Bir Gastronomi Şehri: Hatay

Akdeniz Bölgesi sınırları içerisinde bulunan Hatay, özel tarifleriyle gastronomi dünyasına birçok lezzet kazandırmış durumda. Özellikle mezeleri ve ana yemekleriyle öne çıkan Hatay, hem sebzeli hem etli tarifleriyle oldukça zengin bir mutfak kültürüne sahip. 2017 yılında UNESCO Gastronomi Şehirleri Listesi’ne giren şehir, yerli ve yabancı turistlerin en çok ilgi gösterdiği bölgelerden biri olarak dikkat çekiyor. 

Tepsi kebabı, kâğıt kebabı, Antakya döneri, fellah köftesi, humus, ıspanaklı borani, kömbe gibi tarifler bölgenin en çok bilinen tarifleri arasında yer alıyor. Antakya'nın en özel tatlılarından biri olan künefe de ünü neredeyse tüm dünyaya yayılmış bir tatlı olarak ayrı bir öneme sahip. Siz de hem lezzeti hem sunumlarıyla dikkat çeken Hatay mutfağını keşfederek unutulmaz bir yemek şöleni yaşayabilirsiniz.

 

Sucuğuyla Meşhur Şehir: Afyonkarahisar

2019 yılında UNESCO'nun Yaratıcı Şehirler Ağı listesine girerek gastronomi alanında büyük bir adım atan Afyonkarahisar, özellikle son yıllarda gastronomi tutkunlarının akınına uğruyor. Her ne kadar kaliteli etlerle ve özel baharatlarla hazırlanan sucukları dünya çapında bilinirlik kazansa da şehrin özgün mutfağı bununla sınırlı değil.

Farklı kültürlerin birleşmesiyle zengin bir mutfağa sahip olan Afyonkarahisar, yöresel lezzetleriyle de âdeta bir hazine niteliğinde. Özel bir lezzet deneyimi vadeden Afyonkarahisar; keşkek, paçık, çullama köfte, zürbiye, bükme, ağzı açık, sakala çarpan çorbası, ilibada dolması gibi yerel lezzetleri ziyaretçileriyle buluşturuyor. Sizin de yolunuz bir gün Afyonkarahisar'a düşerse bu eşsiz lezzetleri denemeyi unutmayın!

 

Kebabın En Güzel Hâli: Adana 

Adana da gastronomi alanında Türkiye'de öne çıkan şehirlerden biri. Akdeniz Bölgesi'nde konumlanan Adana, özellikle kebapları ve et yemekleriyle hem yerli hem yabancı turistlerin uğrak mekânı. Adana kebabı, lahmacun, ciğer, çiğ köfte, içli köfte, analı kızlı, sarımsaklı fıstık köfte gibi tarifler Adana mutfağının en önemli lezzetleri arasında yer alıyor. Şırdan, mumbar, Adana usulü su böreği, bici bici, muzlu süt, şalgam, karakuş tatlısı gibi lezzetlerse ünü tüm dünyaya yayılmış tariflerden birkaçı. Siz da Adana'nın benzersiz lezzetlerini denemek için bölgeyi ziyaret edebilir, birbirinden güzel yiyeceklerin tadına bakabilirsiniz.

 

Kahvaltının Adresi: Van 

Doğu Anadolu’nun nefis yemeklere ev sahipliği yapan illerinden biri olan Van, özellikle kahvaltısıyla hem ülkemizde hem dünyada adından sıkça söz ettiriyor. Ünlü Van kahvaltısının yanı sıra et yemekleriyle de öne çıkan Van mutfağında oldukça özel yöresel tarifler bulunuyor. Keledoş, Kürt köftesi, Acem köftesi, sengeser gibi yerel tarifler, Van mutfağının en sevilen yemekleri arasında. Yörede sadece Van Gölü'nde tutulan inci kefalinin de bir o kadar ünlü olduğunu hatırlatmak isteriz. Otlu peyniriyle de adından sıkça söz ettiren Van'a geldiğinizde bu lezzetleri deneyerek kendinizi biraz şımartabilirsiniz.

 

Elite World Van'da Leziz Yemeklerin Tadını Çıkarın!

Doğu Anadolu'nun incisi Van'da konumlanan Elite World Van, saray mimarisini neoklasik mimariyle buluşturan özgün tasarımıyla misafirlerini en iyi şekilde ağırlamaya devam ediyor. Otelimiz; şık döşenmiş konforlu oda seçenekleri, Fit Life & SPA merkezi ve organizasyonlara ev sahipliği yapan toplantı ve etkinlik salonlarıyla size unutulmaz bir tatil deneyimi yaşatmayı hedefliyor.

Yolunuz gastronomi şehri Van'a düşerse, şehrin kalbinde yer alan Elite World Van'ın farklı konseptlere sahip yeme içme alanlarında sevdiklerinizle birlikte keyifli zaman geçirebilirsiniz. Otel, yetenekli şeflerin hazırladığı yöresel ve uluslararası lezzetlerle size unutulmaz bir gastronomi deneyimi sunuyor. The Grill restoranda birbirinden lezzetli kebap çeşitlerini tadabilir, Elite Restoran'da zengin bir Van kahvaltısıyla güne enerjik bir başlangıç yapabilirsiniz.

Siz de Van seyahatinizde Elite World Van'ı tercih ederek hem dinlenebilir hem şehrin en güzel noktalarını keşfedebilirsiniz. Hizmetler hakkında daha detaylı bilgi almak ya da rezervasyon yaptırmak için Elite World Van ile iletişime geçebilirsiniz.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: